Bir kere ben senin arkadaşın falan değilim. İnsanlara düzgü hitap etmeyi öğrenmelisin. Şükür ki sen benim editör olmayı hak edip etmediğime karar veren mercii değilsin. Zaten sen editör seçimlerine karar veriyor olsaydın görüyorum ki ODP bu kadar ilerleymezdi. İsabet olmuş yani.

Editörler bot değildirler. ODP'nin iddia ettiği İNSAN ELİ kavramı da budur. Ben ODP felsefesi ve kurallar bütününün ruhu ve felsefesi doğrultusunda subjektif olabilirim. Kuralların çoğu ihtilafı gidersin iyi kriterleri konusunda arada kalan editörlerin başvurabileceği bir referans olsun diye vardır. Olması da çok işimize yaramakta. Bunu neden ilk önce söyledim? Kuralların uygulanışı mevzusunu? Çünkü bu bilinsin istiyorum. Sizin hiçbir zaman bilemeyeceğiniz "içtihatlar" ve "teamüller" var. Tüm dünyanın ihtiyacı olan ODP kuralları zaten var. Editörlerin uyacağı teamüller de vardır. Editör forumlarımızda bunlar tanıtlanmış ve tartışılmıştır. Ben günde yaklaşık 3-4 kere "Açık Dizin Düzenleme Yönergeleri"(Guidelines) okuyorum. Bunu yapmaya da çoğu zaman mecbur kalıyorum. Bundan zaten pişman da değilim. Kurallardan bu yüzden biraz haberdarım.

Site bütün olarak çalışmıyor, eksik bölüm var. başlığı burada değerlendirdiğimiz tarz siteler için güzel bir tamımlayıcıdır. Kurallar da yok falan değildir. Maxcoder'ın söylediği şeylere göre kategori yönetmek durumunda değiliz. Maxcoder bizim amirimiz değildir. ODP kafanızda şekillendirdiğiniz şekilde yürümez. Bu site sonuçta bir emek harcanmış yer. Daha fazla değerlendirme yapmamı zaten kurallar bana bağışlamıyor. Kendi kategorimde falan olsa zaten değerlendirmek gibi bir şey söz konusu olmazdı zaten. Amacım sadece samimi olarak bu arkadaştan sonra bölüme gelebilecek başka biri de bu siteyi eklemezse neden eklemeyeceğini söylüyorum ama bana saldırıyorsun. Oysa ki ben sana karşı önyargılı değilim. Söylediklerimi ciddiye almak yerine benim editörlüğü haketmediğimi falan söyledin. Böyle yapıldığı müddetçe karşınızda editör olarak muhatap bulamazsınız. Sonra neden editörler geridönüş yapmıyor, neden muhatap editör bulamıyoruz dememek lazım. Bizim işimiz dizine önerilen sitelerin eleştirisini yapmak. Değerlendirmek ve dizine kabul edilip edilmeyeceğine karar vermek. Kimseye yaptığım iş ile ilgili hesap vermek, açıklama yapmak zorunda değilim. Elimden geldiğince dizine kabul etmediğim sitelere bile e-posta atıyorum. Aslında belki yapmam tasvip edilmese bile. Yani kullanıcıların en rahat anlaşabileceği editörlerden biriyim ve kimseye en ufak bir önyargı ile yaklaşmam. Daha ilk mesajımda benimle böyle kavga etmeye yöneliyorsan ne dediğimle hiç ilgilenmeden beni "karşı taraf" olarak görüyorsan acaba sen de o bahsettiğim siteleri konusunda mağduriyete uğradığı için genel olarak ODP'ye taraf alıp gözünü alınganlık bürümüş biri olabilir misin diye düşünüyorum. Bu da genelin yüzde doksanbeşi falandır. Sentius kötüdür. Sentius DMOZ editörüdür. mokoko DMOZ editörüdür. O halde mokoko da kötüdür. Bu doğru bir mantık değil.

Ben gördüğüm şeye yorum yaparım ve benim gördüğüm şeye yorum yapmam seni rahatsız etmemeli. Ben ne zaman koyuldu ne zaman bu reklamlar çıkartıldı bilemem. Ayrıca bu reklamlar reklam DEĞİLLER.
Senin söylediğin şeyleri kayıtsız olark kabul etmedim diye bana karşı durman gerekmez. Siten ile ilgili yorum yaptığıma şimdi pişmanım. Kurallar bu konuda yorum yapmayın derken haklıymış ve bir kere daha tecrübe kazanmış oldum editörlükte sayende. Anlıyorum anlamıyor değilim. İnsanlar emekleri ile ilgili eleştiri almak istemezler. "Eleştirilere açığım" lafı düzmecedir, beyliktir. Fakat benim işim de maalesef eleştirmek. Kendi kendime konuşarak bu siteyi nasıl eleştirirsem aynı şekilde o kendi kendime konuşmaları buraya döktüm say.

Ben suçluluğu ispat edilene kadar herkes masumdur ve ona öyle yaklaşılmalıdır diye düşünenlerdenim. Bahsettiğiniz editör ile bir kere konuşmuşluğum yok. Şahsına yönelik hiç bir fikrim yok ama iyi niyet esastır ve ben onun samimiyetine inanıyorum demek zorundayım. Görevinin alınması ile ilgili bir şey de bilmiyorum. Alındı ise yine söylüyorum isabet olmuş, doğru olmuştur. Çünkü bugün yine başka bir kaynaktan bu konuda şikayet okudum. Yanlış anlamayın şikayet alıyor atılsın falan demem asla. Ancak 20 değil 20 bin kişi bir kişi hakkında bir şeyi söyledi diye yargılama yoluna da gitmem. Ben o editörün şahsı ile ilgili hiçbir şey ile ilgilenmiyorum. Sadece ODP'ye ne durumda faydası dokunabilir diye düşündüm ve artık bu editörün editörlüğünün ya alınması ya da kendisinin bırakmasının ODP'ye faydasının dokunabileceğini düşündüğümü söyledim. Ben ODP'nin faydalarını umursarım.

Bu konularda da söyleyebileceklerim bunlardan ibarettir. Katmak isteyeceğim başka bir şey olamaz. Benim yıpratılmam bir anlamda ODP editörlüğünün ve ODP'nin yıpranması olacaktır zira.