Arkadaşlar dün belirttiğim gibi günlük yazılarıma devam ediyorum.Bu sefer üzerinde durmak istediğim konu r10'da pek üstüne düşülmediğini düşündüğüm ama çok önemli bir konu.Size kendi çıkarttığım hayat derslerinden,büyüklerimden duyduklarımdan ve edindiğim bilgilerden yola çıkarak bazı psikolojik davranış biçimleri üzerinde durmak istiyorum.İddialı girdiğimi biliyorum ama umarım beğenirsiniz
Webmasterların en çok yaptıkları hatalar:
1-Benim en çok gördüğüm malesef hala birçoğumuz disiplinli ve düzenli değil.Yani bir site yapma işi almış,link satmış ve ya pazarlık yapıyor olduğunuzda karşınızdaki insana "ben yarım saat sonra msn'deyim", "kodlamayı 1 haftada bitiririm", "sen linki koy ben sana yarın parayı atarım" dedikten sonra eğer bu sözlerinizde durmazsanız,teknik anlamda ne kadar kaliteli olursanız olun karşınızdaki insanı kaybedebilirsiniz.
-VERDİĞİMİZ SÖZ ÇOK ÖNEMLİDİR
2-İşten işe atlamak diyebileceğim agresif tavırlar özellikle yetenekli olduğumuzdan ve genç bir grup olduğumuzdan bizde var.Bir site aldım onu 10k yapıcam deyip de sonra gaza gelip birkaç site daha açtığımız muhakkak olmuştur.Bu dağılım iyi yapılırsa size daha fazla kazandırır ama eğer kontrolü kaybederseniz elinizdekinden de olabilirsiniz.
-BULGURU KODLARKEN PİRİNCİN HİTİNİ DÜŞÜRMEYİN
3-Bu yazımın son mesajı olarak da insan ilişkilerimize biraz göz atalım dedim.Arkadaşlar beni çok kere zor durumda bırakan bir durum bu.Özellikle ticaret insanların birbiriyle iletişiminin hat safhada olmasını gerektiren bir durum.
Bir bakkala girdiğinizde adam size tip tip bakarsa çıkıp yan bakkaldan alışveriş yaptığınız mutlaka olmuştur.
İşte aynı şekilde web dünyasındada da iletişime dikkat etmeliyiz.Peki birbirimizin gözlerine bakmadan,birbirimizin mimiklerini görmeden nasıl etkili iletişim yaparız?Bence bunun başlıca kuralı daha sonra yazılarımda daha da içine gireceğim "EMPATİ" kavramı.Yani kendimizi başkasının yerine koymak.Bir örnekle anlatıcam:
Bir msn konuşması hayal edelim(:
Ahmet:Merhaba link ilanınız için konuşmak istedim.
Osman:Evet,2 aylık 40 ytl
Ahmet:Size 1 hafta içinde ödesem olur mu?
Osman:Kesinlikle olmaz iyi akşamlar(der ve osman konuşmadan ayrılır)
Ahmet'in yeni bir webmaster olduğunu ve Osman'ın ise iyi paralar kazanan daha deneyimli bir webmaster olduğunu düşünelim.
Aradan 3 yıl geçsin ve Osman'ın işinin Ahmet'le olabileceği bir durum olduğunu düşünelim.Mesela artık Ahmet r10'daki en iyi tasarımcılardan birisidir.Osman da ona iş yaptırmak istiyodur.İşin boyutunun 3000 ytl olduğunu düşünelim.Sizce Ahmet ne kadar indirim yapar?Bence az ya da hiç.Çünkü artık o bu işe profesyonelce bakar.
Peki tersi olsaydı n'olurdu.Ahmet Osman'a "abi sen zamanında bana çok anlayışlı davrandın ben sana bu işi 2000 e yaparım " diyebilirdi.Ben kendi hayatımda bile bunu yaşadım arkadaşlar ki henüz 23 yaşındayım ve 10 aydır webden kazanmaya çalışıyorum.
Son söz olarak birbirimize saygı,anlayış ve birliktelik her zaman bize kazandırır.Takım oyunundan,paylaşmadan para kaybeden biri görülmemiştir ki hayatta her şey para da değildir.
Yazımı beğendiğinizi umuyorum,beğenildikçe ben de yazmaya devam edicem
*Yazıyı isteyen istediği yerde paylaşabilir altına Mehmet Balay yazmak şartıyla...