windows 98'e her hafta format atardım. tabi norton ghost ile yedek aldığımdan 5 dakika civarı sürerdi bu işlem. daha sonra windows me çıktı, ama bende daha formattan sonra 1 saat geçmemesine rağmen hata vermeyi başarıyordu. o yüzden onu tamamen es geçtik hiç kullanmadık.

daha sonra windows xp çıktı. ilk haliyle 2-3 ay format atmadan kullanabiliryordum kendisini. her bir sp'den sonra da bu süre daha da arttı. şu anda 1.5 senedir format atmıyorum (bunu artık yeni program kurmamama, sadece kullandığım programların yeni sürümlerini denememe de borçluyum ayrı mesele). tamam açılışı 3-4 dakika civarı sürüyor ama en azından açıldıktan sonra yeteri kadar hızlı çalışıyor.

windows vistayı ilk çıktığında bir denemiştim. 5 dakika sonra xp'ye geri dönmüştüm. vista öyle kötüydü, böyle kötüydü demeyecem, çünkü 5 dakika da bunu anlayamazdım. bu sürede sadece xp'ye göre yavaş çalıştığını görmüştüm. en önemlisi xp'de ki alışkanlıklarımı değiştirmeye çalışmıştı. xp'de anında yapabildiğim ayarları, vista da 5 dakika arıyordum. bu da benim için gereksiz bir zaman kaybıydı.

windows 7'de alışkanlıklarımı değiştirecek. o da benim için zaman kaybı olacak. ve o da en az vista kadar sistem kaynaklarımı yiyecek. veya en azından kesinlikle xp kadar az bir kaynakla yetinmeyecek. bundan dolayı ben (ve tahminen benim gibi düşünen pek çok kişi) xp'den 'mecbur' olmadıkça vazgeçmeyecekler.