Harun Bey, sizin dediğinizi geçenlerde HOsting Şikayetleri bölümünde açılan konuya yazmıştım, aynısını hatta. VPS, VDS sektöründe bu kadar fiyatların düşmesinin tek sebebi Dedicated Server resmen bedavaya veriliyor. 2005 yılında ilk bu işe başladığımızda 2 GB Ram'li LayeredTech lokasyonlu bir sunucuya (geçmiş gün hatırlamıyorum, yalan olmasın) XX para ödüyorduk. Ki o zaman VPS satışlarımız bile yoktu, yapmıyorduk. 2 adet sunucumuz vardı linux ve windows omak üzere. O zamana bakıyorumda fiyatlar arasında gerçekten uçurumlar var. Eee bu böyle olunca VPS fiyatlarıda baya düşüyor gün geçtikçe. Ki zaaten VPS satışı yapmakta, kurmakta çok zor birşey değil kimine göre..Aslına bakılırsa bence zor ve emek isteyen bir iş hepimizin yaptığı iş. Sonuç olarak dedicated fiyatları böyle olduğu sürece, fiyatlar böyle devam edecektir.
Peki bana sende mi ucuza alıyorsun derseniz? Hayır ucuza almıyoruz, Netfactor lokasyonlu çalışıyoruz ve forumda hepinizin tanıdığı Seçkin Bey'den hizmet alıyoruz. Geçtiğimiz ay RH'de barınıyorduk. Hala orda bir adet Co-Location makinemiz var. 2 adette dediğim gibi Netfactor'da makinemiz var. Eee şimdi bu çalıştığımız yerler ucuz mu sizce? Hayır bence ucuz değil. Fakat birisi co-location bu bir avantaj. Diğerlerinin ise zaten fiyatları belli. Neden bu fiyata veriyoruz? Benim sunucumda 1 GB Ram'li VPS'e 60 YTL verende var, 110 YTL veren firmalarda var. Bu bakımdan şöyle hesap yapmak yanlış olur. Mesela 8 tane açsak x 50 desek = kazanç 400 yapıyor değil mi? Ama böyle değil işte 400-500 kazansam harun bey'in dediği gibi bu işi bir dk yapmam. Fakat dediğim gibi az verende var, çok verende var. Bir standart getirmeyi bizde şu stoklar bittikten sonra düşünüyoruz.
Bir öneri daha olabilir. 2009 yılının başında bütün firmalar birleşsin bir standart koysunlar. Müşteri teknik desteğe ve ilgiye yada referansa göre hizmet alsın. Eğer böyle birşey yapılırsa biz sonuna kadar destek oluruz.
Saygılarımla,