Bir sistemin reklamını en iyi kullanıcıları yapar. Hele bir de reklam konusu Drupal olunca, gerek kazandığı ödüller gerekse de Drupal tabanlı örnek büyük siteler aslında reklam yapmak isteyenlere oldukça fazla malzeme sunuyor. Kısacası burada iş çoğunlukla biz Drupal kullanıcılarına düşüyor. Bulunduğumuz her ortamda Drupal'i tanıtmak için elimizden geleni yapmalıyız. Ama şöyle bir kısır döngüye kapılmışız gibi geliyor bana; bunu hep kendi aramızda, Drupal forumlarında konuşuyoruz. Yani kendimiz yazıyor kendimiz okuyoruz. Halbuki daha genel bir ortamda, tüm ziyaretçilerin ilgisini çekebilecek şekilde yapılması çok daha anlamlı ve yararlı olacaktır. Tabii bir de, bulunulan ortamın kanaat önderlerinin, söz sahibi olan isimlerinin de desteği olması lazım. Bu şirketlerde de böyledir, üst yönetim tarafından açık destek görmeyen projeler başarısız olmaya mahkumdurlar, çünkü projeyi yapmaya çalışan birkaç kişi dışında kimsenin umrunda olmaz.

Drupal kullanıcı kitlesi yavaş da olsa günden güne genişliyor belki ama bunu hızlandıracak şeylerin başında bu sektörde çalışan, başkalarının projelerini hayata geçiren kişiler, şirketler geliyor. Bu kişiler çalışmalarında Drupal'i daha fazla tercih ettikçe diğer kullanıcıların önlerindeki yerli örneklerin sayısı artacak ve böylece daha çok kişi Drupal'i merak edecek ve deneyecektir.

Bu kadar tespit yeter. Peki eylem planı ne olacak? Aslında benim gönlümden geçen bir Drupal tanıtım etkinliği düzenlemek. Yöntem olarak en uygunu ne olur şuanda bilemiyorum; belki drupal'in güçlü yönlerini anlatan, ticari reklamlara benzer şekilde hazırlanmış bir vidyo tanıtımı ya da sitedeki üyeler olarak biraraya gelip Drupal Tanıtım Günü tarzı birşey düzenlemek (yine Drupalciler anlatır, Drupalciler dinler olmamalı). Bu tarz birşey Drupal'in Türkiye'deki tanıtımına çok büyük bir katkı yapacaktır eminim. Hatta Joomla ile Drupal arasındaki yaygınlık ve bilinirlik farkını hızlı bir şekilde azaltabilmek için şart bile. Sizler de fikirlerinizi belirtir ve bu başlık altında biraz fikir cimnastiği yaparsak belki güzel bir sonuca varabiliriz.