Bizim ilk tartıştığımız nokta ESX ile VDS ile Normal sunucuda Virtuzzo VPS idi.
Goruyorum ki herkes ESX'in avantajlarını farkında. ESX'de sanal sunucuya 4 çekirdek, 4GB ram verirsiniz, gerçek sunucu performansında olur, 2 çekirdek 1gb ram verirsiniz, c2d performansında olur, 1 çekirdek 512 ram verirsiniz normal VPS performansında olur. ESX ile ne yapmak istiyorsanız onu yaparsınız. Dünyada ki bütün büyük firmalar ESX ve türevlerine dönüp tüm fiziksel sunucularını sanallaştırmaktadırlar.
R900 + Storage vereceğiniz 30bin$ çok para değildir. Kaba bir hesapla C2D 7300 + 2GB Ram + Kaliteli Board + Kaliteli Kasa + Disk kabaca 350$ tutmaktadır. 350$ * 64 Sunucu = 22400$ ediyor zaten.
64 sunucunun çekeceği elektrik ile 1 tane R900 çekeceği elektrik senelik farkıda kabaca 5000$ bulur. Buda size 27500$ eder.
64 Sunucun kaplayacağı alan ile de R900 + Stor. 6U kıyaslar ve fiyatlandırsanız ettimi 30bin$
Birde 64 sunucun donanım problemleri, arızalar vb. uğraşmaktansa, 3 yıl yerinde garantili, RAID yapıdaki bir disk array ve markalı bir sunucu arıza çıkarma ve gidermesine fiyat biçerseniz artık onuda siz hesaplayın.
Bu tarz makina ile vds satmak akıl işidir. 15 YTL satarsan tabi ki parasını çıkaramazsın ama düzgün fiyata satarsan, maliyetlerini hesaplar (maliyetler makinanın parasından ibaret değildir, elektrik, yer, zaman, bakım vb.) bu tur bir makinanın parasını 12 ayda çok çok çok rahat çıkartırsın. (kafamdan sallamıyorum bunları..) Hatta yukarda birazda açıkladım.
Bireysel kullanıcılara da satarsınız bu makinadan, rami 512 yaparsınız (15 ytl değil tabiki) yine satarsınız, satan da var alan da var. Piyasayı incelersen bunları gorursun.
Sonuç olarak ESX ve vb. bir sunucuda, dedicated performansında sunucuda satarsınız fiyatına 200 ytl dersiniz, VDS olarak sunucuda satarsınız fiyatına 100 YTL dersiniz.
İleri görüş konusunda sizi bilgilendirdiğimi umuyorum..
Hesaplama süper.. Şahsen benim fiyat umurumda değil.. önemli olan o donanımın arıza durumunun en az seviyede olmasıdır. Eskiden kullandığımız VPS sunucular Q6600 seviyesindeki sunuculardı mutlaka alan kullanan olmuştur.. Sonra tüm sunucuları Xeon E Serisi QuadCore Xeon sunuculara geçirdik makine başına 8 core cpu var 16GB FBDIMM ram ve onboard RAID kartı olduğu halde özel olarak raid kartı aldık.. İnanın o kart sayesinde 4 defa bozulan dosya sistemini çok rahat bir şekilde bir iki tık ile düzelttim.. Normal sistemlerde böyle bir şey olsa millet verilerinin üzerine su içer..
Önce iş güvenliği..
Sonra kalite..
Sonra alım gücüne yönelik fiyatlandırma..
En düşük VPS sunucu fiyatı atıyorum bizim sattıklarımızda 50 YTL ise sunucu 6000$ giderler ile bir yıl içinde kendini amorti etmiş olsa da alınan sunucu QuadCore bir desktop işlemcisi değil Xeon bir sunucu eskimeyecek bir suncuudur.. Ben firmamızda “ucuza mal et hemen müşteri topla” düşünceden sanallaştırma konusunda çoktan çıktım.. eskiden yaptıklarımın büyük hata olduğunu düşünüyorum.. Hem bir sorun anında sabahlara kadar popomuz su toplayıncaya kadar çalışıp sorunu düzeltmekle uğraşıyorduk hem de müşterilere sıkıntıyı anlatmaya çalışıyorduk.. Sistemler bazen o kadar saçma hatalar veriyordu ki artık kendimiz yapamayınca lisans aldığımız yere koşup onlardan yardım istiyorduk onlarda bir anlam çıkartamıyorlardı hatta bir gün destek ekibinden biri neden sunucunuzda desktop işlemcisi kullanıyorsunuz diye sordu.. Ucuz olduğundan kullandığımız açık şekilde ortada ama diyemiyorsunuz bu şekilde

.. Rack mount formatında sunuculara geçtiğimiz günden beri donanımsal konularda çok rahatız “Allah nazarlardan saklasın…” ve hemen, hemen 4-5 aydır lisans alınan firmadan bir destek talebimiz bile olmadı.. (adamlara yazılımsal konuda 2-3 defa destek bildirimi göndermişiz.. diğer konular hep donanım kaynaklı sorunlardı) Aranızda geçen var mı bilmiyorum ama inşallah blade sistemine de yakın zamanda geçeceğiz önce intel moduler server alıp onu bir denemek istiyorum.. herkese gerçek sunuculara geçmeyi öneriyorum 5-10 sunucu yerine 1 tane adam gibi sunucu RAID50 olarak çalıştırın huzur içinde çalışın.. Bu sayede büyük bir iş yükü omuzlarınızdan kalkmış olacak ve yine bu sayede kendinize ayırabileceğiniz zaman olacak, bu zamanı değerlendirip daha fazla proje peşinde koşabileceksiniz.