İslami Olarak Forex:

Dinimizce haram para alınteri olmadan kazanılan para gibi açıklanıyor islami bilgisi olmayan cahil cüheylalarca. Ozaman hırsızlarda terliyor paraları helalmi?

Bir paranın haram olmaması için emek verilip kazanılması gerekir. Haram kazan ise risksiz kazançtır. Örneğin faiz, karaborsa gibi. 100 verip belirli bir süre sonra 101 alacağınız garanti ise bu haramdır. Çünkü riski yoktur. Ancak borsa, forex yada farklı bir yöntem ile (herkesin kendi mesleğinegöre) kazanılan para riskli paradır. Sonuçta çok yüksek karlar edebileceğiniz gibi çok büyük zararlarda edebilirsiniz. Kar oranı ne kadar yüksek olsada zarar oranı ve riskide o akdar yüksektir. Bu yönden forex yada borsa gibi kazançların haram olmadığını düşünüyorum. Kesin yargı değildir benim fikrimdir. Sonuçta kar etme gibi zarar etme riskide vardır.

Aşırı kar harammış gibi bir düşünce olmuş. Evet dinimizde aşırı kar haramdır. Ancak bu borsa gibi durumlarda değildir. Borsa yad forex bir firma yada para biriminin değerinin artmasıdır. Aşırı kar oranı ticarette haram kılınmıştır. 100 YTL ye mal ettiğini bir malı (alimlerce verilen oranı bilmiyorum tam olarak) 150 - 200 YTL gibi (misalen) yüksek kar ile satmak haram kılınmıştır. Dinimiz bu tip ticaret işlemleri için makul kar oranı belirlemiş insanların birbirini kazıklamasının önüne geçilmeye çalışılmıştır.

Yukrıdaki cümleler şu ana kadar edindiğim bilgiler ile kendi fikirlerimdir. Bir parça yardımcı olabildi isem mutlu olurum.