4054 sayılı kanununda koruduğu gibi her şirketin kendine has bir pazarlama stratejisi var. Tabi bu şirketlerle ilgili.
Eğer sorunsuz hosting hizmeti almak istiyor , çalıştığınız şirketin devamlılığını ve ülkenizi seviyorsanız hosting hizmeti alırken birkaç noktaya dikkat etmeniz gerekli.
1-) Paket almaya çalışıtığınız şirket gerçekten şirketmi ve Kanuni bir iş yürütüyormu?Vergi Kaydı varmı?
193sayılı gelirler kanununda da belirtildiği gibi ;
Alıntı
Madde 1 - (Değişik madde: 07/01/2003 - 4783 S.K./1. md.)
Gerçek kişilerin gelirleri gelir vergisine tabidir. Gelir bir gerçek kişinin bir takvim yılı içinde elde ettiği kazanç ve iratların safi tutarıdır.
burada bahsedilen gelir ise şu şekilde açıklanmış
Alıntı
Madde 2 - (Değişik madde: 07/01/2003 - 4783 S.K./2. md.)
Gelire giren kazanç ve iratlar şunlardır :
1. Ticari kazançlar,
2. Zirai kazançlar,
3. Ücretler,
4. Serbest meslek kazançları,
5. Gayrimenkul sermaye iratları,
6. Menkul sermaye iratları,
7. Diğer kazanç ve iratlar.
Bu Kanunda aksine hüküm olmadıkça, yukarıda yazılı kazanç ve iratlar gelirin tespitinde gerçek ve safi miktarları ile nazara alınır.
Ayrıca vergilendirme ile ilgili 4783 sayılı kanunuda incelemenizi tavsiye ederim.
2-) Ticaret Odasına Kaydı varmı?
Biliyorsunuz ki iş yeri açma belgesi alabilmek için Ticaret Odası kaydı olması gerekli. 3572 sayılı kanunda buda ayrıntılı bir şekilde yazıyor. Eğer bir firmanın Ticaret Odası Kaydı yoksa o firmanın İş yeri açma belgesinin olmadığını gösterir.
3-) Sigorta Kaydı varmı ?
506 sayılı kanun gereği çalışanların sigortası olması gerekli.
4-) Yeterlilik Belgesi ve İzin
Biliyorsunuz buda Türkiye'de geç kalınmış bir uygulama. Şu anda hala gündemde olan Telekomünikasyon İletişim Başkanlığında yürütülen Yer Sağlayıcılığı Belgesi. Hosting alacağınız şirketin bu belgeyi almış olması gerekli. Yok alıcaktım, alıyorum, yolda vss.. şekilde bahanelere asla inanmamanız gerekli. Bu aynı ehliyetini almadan araba kullanmaya benzer.
( 5651 sayılı kanun)
Buraya kadar aklıma şimdiye kadar gelen Kanuni yeterlilikti.
5-) Lokasyon neresi?
Yayınlamakta olduğunuz sitenin hedef kitlesine göre size uygun lokasyonu seçmeniz gerekli. Bana kalırsa bu seçimde eğer çok özel durumlar yok ise birazda Yurt Severlik ön kısma çıkmalı ve paramız yurt dışına akıcakken Türkiye'ye akmalı. Bence 10ytl fazla verelim Türkiye'de barınsın.
6-) Satış sonrası hizmet Yardım & Destek Sistemi ?
Aslında bu konu biraz derin bir konu. Türkiye deki hosting kullanıcıları bunu hep suistimal ediyorlar. Hosting hizmetini alırken beraberinde ne aldığınıza dikkat edin. 24/7 ticket desteğimi ? telefon desteği ? online destek ? mail destek ? en önemliside cevaplanma süresi. Hosting için bence en orta cevaplanma süresi 6-9 saat olmalıdır.
Bu suistimal konusuna gelmek istiyorum yeri gelmişken. Bir çok müşterim oldu. Yardım etmek babında birçok konuya değindik. Fakat müşteri hosting hizmetini aldığında site yönetimininde firma tarafından karşılanacağını sanıyor ve kendi bilgisayarından kaynaklanan sebeplerden dolayı bile sizi suçlu bulup yardım istiyor. Belkide bu sebepler insanları ticket sistemine yönlendirdi ??
Satış sonrası size fatura ve sözleşme gönderiyormu ?
7-) Verilen Hizmet = Kar (Denkmidir?)
Güvenli bir şirketten hizmet alırken iki taraf içinde mantıklı düşünmek gerekli.
Karşınızdaki şirketin hayatını sürdürebilmesi ve size kaliteli bir hizmet verebilmesi için bir sürü gideri var (kdv,stopaj,kira,sunucu ve alt yapı giderleri, elektrik, eleman, sigorta, muhasebe, vs..) (burada bu konular çok konuşuldu) bu giderlerini ve karını bir şekilde fiyatlara yansıtması gerekli. 5Gb web alanı 200gb band hosting paketini yıllık 30ytl ye satan bir firma her ne kadarda giderlerini en aza indrisin sonu kara kaplı defter olacaktır. Bunun sonucunda da direkt olarak size yansıyacaktır.
Kısacası bu ; umarım yardımım dokunmuştur.
Arkadaşlar uzun zamandır hostlarla alakalı sıkıntı yaşadığım için yeni geçeceğim firmayı çok iyi incelemeye çalışıyorum,bu aşama da şu gözüme çarptı,kimi firmada 2 gb alan 30 gb trafiki neredeyse 300 ytl iken kimi firma bunu 30-40 ytl ye sağlayabiliyor,kimi firmada da başlıkta yazdığım gibi herşey sınırsız 99 YTL ye veriyor,bu nasıl iştir arkadaşlar,biz müşteriler olarak neye dikkat etmemiz lazım ,bu fiyat farkı nasıl oluyor,yada sınırsız alan ve trafik bu paraya verilebilirmi?