Olaya açıklık getirmek gerekirse;
1925 teki Şeyh Said ayaklanması sonucu bu ayaklanmanın önderleri olan ingiliz destekli Şeyh Said ve Şeyh Abdülkadir başta olmak üzere 52 kürt hain yakalanıp derhal idam edilmiştir. Bunu kastediyorsanız,Atatürk'ün büyük bir Turancı oluşundan ötürü yaptığı bir eylem değildir. Kendileri vatan hainidir ve öldürülmeleri gerekmektedir.
Ancak Atatürk'ün
Turancı olduğunu herkesin bilmesi gerekir. Turancı demek,Kürt aşireti gibi küçük topluluklara karşı çıkan ırkçı insanlar demek değildir. Aradaki farkı iyi kavramak gerekiyor.
Bu noktada delil niteliği taşıyan pek çok sözü mevcuttur;
Alıntı
''bugün sovyetler birliği dostumuzdur, komşumuzdur, müttefikimizdir.bu dostluğa ihtiyacımız vardır.fakat yarın ne olacağını kimse bugünden kestiremez.tıpkı osmanlı gibi avusturya-macaristan gibi parçalanabilir, ufalanabilir.bugün avuçlarında sımsıkı tuttuğu milletler avuçlarından kaçabilirler.dünya yeni bir dengeye ulaşabilir.işte o zaman türkiye ne yapacağını bilmelidir.bizim bu dostumuzun æ idaresinde dili bir, inancı bir, özü bir kardeşlerimiz vardır.onlara sahip çıkmaya hazır olmalıyız.hazır olmak yalnız o günü susup beklemek değildir.hazırlanmak lazımdır.milletler buna nasıl hazırlanır?manevi köprülerini hazır tutarak...dil bir köprüdür.inanç bir köprüdür.tarih bir köprüdür.köklerimize inmeli ve olayların böldüğü tarihimizin içinde bütünleşmeliyiz.onların bize yaklaşmasını bekleyemeyiz.bizim onlara yaklaşmamız gerekli'''
Alıntı
"türk birligi'nin bir gün hakikat olacagına inancım vardır. ben görmesem bile gözlerimi dünyaya onun rüyaları içinde kapayacağım. türk birliği'ne inanıyorum. onu görüyorum. yarının tarihi yeni fasıllarını türk birliği ile açacak. dünya sükununu bu fasıllariçinde bulacaktır. türk'lügün varlığı bu köhne áleme yeni ufuklar açacak. güneş ne demek, ufuk ne demek o zaman görülecek. hayatta yegane varlığım ve servetim Türk olarak doğmamdı."
Bu sebepten olayları "ırkçı" söylemlerle yanlış anlamlara çekmek doğru olmaz.