Alıntı
Ama ben yine de peynir'i şarküteriden almaktansa 'peynir sarayı'ndan almayı,ayakkabımı yimpaş'tan almaktansa 'sarılar ayakkabı mağazası' ndan almayı,herhangi bir lokantada hamburger yemektense macdonalds'a gitmeyi,turquaz şu içmektense erikli marka suyu içmeyi,bir giyim mağazasından gömlek almaktansa 'Erdal Gömlek' ten gömlek almayı tercih ederim.
Arkadaşlar, benim savunduğum şey Google'ın sözünü ettiğiniz şekilde genişlemediği ve tek bir noktaya odaklanmaya devam ettiğidir. Ayrıca mutlaka tek noktaya odaklanmak gerekmediğini düşünüyorum ama bu ayrı bir tartışma konusu.

Verdiğin örneklerde ölçek sorunu var. Mesela ben de spor ayakkabımı/çizmemi, her ayakkabıyı bir arada satan ayakkabı mağazasından almıyorum diyebilirim, ya da başka biri ben de badmington ayakkabımı/aksesuarlarımı şu firmadan temin ederim öyle her spor ayakkabı mağazasına girmem diyebilir.

Yani ölçeğimizi büyültüp küçültürsek farklı sonuçlar alırız. Buradaki yorumlarda asıl problem bu bence.

Ama WalMart onbinlerce ürünü bir arada satmasına rağmen tek bir iş yapar. İnsanların WalMart'da satılan bir ürünü başka br yerden almak isteyebilirler ama insanlar WalMart'dan birşeyler alır. Çünkü birşeyler almak zaman ister ve gitmişken hepsini/olabildiğince çoğunu bir arada almaya çalışırız.

Ayrıca tarih tekerrür etmez bence. Bu söz zamanın döngüsel olarak algılandığı rönesans öncesine ait bir bakış açısının ürünü. Tabii bir de post-modernizm var ama geniş bir konu, ama ben tarihin tekerrür etmediğine inanıyorum.