Öncelikle google da şu yönetim var,bilerek karar alıyorlar,vs türü yorumlara katılmıyorum.En büyük şirketler dahi batıyor.Onların başında iyi yöneticiler yok mu ?Var.O batan şirketleri zirveye çıkaran o yöneticiler değil mi?.Onlar.Batıran kim?Yine onlar.
Google'un üst düzey yönetimi emin olun kimseden daha akıllı değil.Dolayısıyla onlar da hata yapabilirler.Yaparlar.
Şirket tarihi konusunda yıllardır çalışma yaptım,hala yapıyorum.Tarih tekerrürden ibarettir sözü,burda da geçerli.
Ayrıca karlılık sözüne lafımız yok,kimsenin yok.Şirketler tarihini incelediğinizde göreceksiniz ki ilgi alanını genişleten şirketler karlarını arttırılar.Ama daha genişledikçe yavaş yavaş tökezlemeye ve vasat bir yeni rakibin hamlesiyle yere yıkılmaya başlarlar.
Google da şimdiye kadar birçok şirketin (zamanında da birçok kralın) düştüğü hataya düşüyor.Ve ettiği karlara bakarak iyi yolda olduğunu düşünüyor.
Ama biz kısa vadeden değil,uzun vadeden bahsediyoruz.Ayrıca genişlemenin zararı mutlaka her genişleyen şirketi de bulur,şeklinde birşey söylemiyoruz.
Genişleyip de daha da büyüyen uzun süreli markalar da var.Kraft gibi mesela.Her yiyecekte Kraft markasını kullandı ve teorilerin tersine başarılı oldu.
Ama genişlediği halde başarılı olan şirketlerin oranı ancak yüzde bir.Geri kalanı kısa vadede iflas ediyor.
Google da demek ki bu yüzde birlik guruba girebileceğini düşünüyor ve risk alıyor.
Ama ben yine de peynir'i şarküteriden almaktansa 'peynir sarayı'ndan almayı,ayakkabımı yimpaş'tan almaktansa 'sarılar ayakkabı mağazası' ndan almayı,herhangi bir lokantada hamburger yemektense macdonalds'a gitmeyi,turquaz şu içmektense erikli marka suyu içmeyi,bir giyim mağazasından gömlek almaktansa 'Erdal Gömlek' ten gömlek almayı tercih ederim.