Üyeler ve kurallar ile ilgili sık sık sorun yaşadığım için yazıya katılma gereği duydum, seni eleştirmiş gibi yazmışım ama aslında genele hitap ettim.

Temel kurallar Netiquette, sanal görgü kuralları. Tümü büyük harfle yazmak ta bu temel kurallar arasında, herkes bilir bunun bağırma anlamına geldiğini ve kirlilik oluşturduğunu.

Doğru Düzgün Soru Sormanın Yolları isimli uzun bir yazı var, kaçımız soru sormayı biliyoruz.

Üyeler aramadan, makale bölümüne bakmadan, önceden eklenen dosyalara bakmadan, tarafımızca uygun olmayan bir başlık ile (acil, lütfen yardım) benzer konuları tekrar sorup duruyorlar. Bu noktada, yeni katılanlar için yol gösterici, neyi nerede arayacağını, nasıl soru sorması gerektiğine dair yazılar yazmak gerekir.

Aslında yazılan kurallar hemen hemen her yerde aynı gibidir. Üyeler bu kurallara uymamakta direnirler. Burada sanırım biraz da acele ve hazıra konma dürtüsü de var. Biri yapıversin, hemen veriversin.

Bir süre sonra yöneticiler sıkılıp bu tür üyelere kaba davranabiliyor. Mesajları siliyor veya kilitleyebiliyorlar. Bu durumda üyeler de neden sildin, neden değiştirdin gibi sorular soruyor. İşte buna karşı, öyle bir madde konulabilir ki, benim maddem de aynen şöyle: "Özellikle yüksek rütbeye sahip yöneticilerin yaptığı uygulamalar hiçbir şekilde sorgulanamaz. (Mesaj silme, mesaj düzenleme, kural koyma, vb...)".