Speedlayer adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Pek çok konuda aynı görüşteyiz fakat işlemci veriyi işleme konusunda hiç bir zaman problem yaşamaz çünkü veri gelir* ve ilgili donanıma iletilir tekrar o donanımdan istenir. 1000 adet veri gelir işlemci 50% çalışır bunları hdd iletir oraya kadar hiç bir işlemci problem yaşamaz. Ama HDD bu işlemi alırken , işlemi harmanlarken ve işlemin kendi donanımsal bünyesinde farklı yerlere iletirken kendi üzerinden bulunan transistorler hep yetersiz kalır işte bu yüzden HDD bir donanımın en yavaş çalışan parçasıdır diyoruz. Bu transistor yavaş kaldığı için hdd tekrar cpu dan işlemlerin harmanlanması için yardım ister işlemci bu durumda yetersiz kalırsa hdd aşırı yükleme biner üzerindeki transistorler ısınır işlemi tamamlamak ve datayı harmanlamadığı için bir sonraki gelen işlemi datasını okumak zorunda kalır ve RPM artar v.s. kısacası hdd hızlanır. Soğutulmassada yanar.
*İşlemciye giren veri ve çıkış yapan veri.
İşlemciye giren veri ortak bir dille geldiği için işlemci bu sırada hiç bir şekilde yorulmaz ortak dil Makine dili Assembly makinanızda yorumlayıcıdır. Çünkü işlem talebi uzaktaki bir makineden Assembly komutu halinde iletiliyor.
Mesela siz R10 sitesine girdiniz Internet Explore aldı bunu işlemciye iletti işlemci assembly dilinde harmanladı ve ethernet kartına al bun datayı ilet cevapları bana gönder dedi. R10 barındığı sunucu bu işlemi assembly olarak aldı hiç yorulmadı çünkü ortak dil. Ama sunucu istekleri hdd iletti hdd bu yorumlarken işlemci desteği istedi. O sırada işlemci kuvettli ise buna cevap verdi ve yorumladı dediki şu şu dataları alıp bana göndereceksin hdd bu işlemi yaptı ve cpu ya iletti cpu da assembly olarak sizin makinize iletti sizin maakinanızda bunu windows kullanıyorsanız kernell inizden yorumladı ve internet explore pencerenize iletti.
Not: Tabiki bu işlemler sadece hdd ve işlemci arasında dönmüyor. Board üzerindeki güney köpürüleri kuzey köprüleri IDE SCSI veya sata denetliyeceleri üzerindede gerçekleşiyor.
Eğer benim bildiklerim bu konuda yanlışsa tabiki olabilir bilmemek değil öğrenmemek ayıptır. Ama ben bu şekilde donanım mimarisi okudum bu şekilde öğrendim.
Okulunu okuduysan büyük ihtimal ile 5 senelik bilgiyi sana aktarmışlar, disk elbetteki işlemciye yük bindirir ama işlemciyi tıkayacak kadar yük bindirmez, modern anakartlı ve modern diskli bir makina'da bu yük %5-10'i geçmez. Zaten tıkanan nokta diskin okuması/yazması noktası. İşlemcinin yetmemesi değil.

Örnek olarak SQL'e komut gönderdin "select * from users" gibi, user tablon 5 gb varsayalım. SQL sorgundan oluşan sonuç 4 GB diyelim, 4 GB'tan fazla belleğin yoksa diskteki temp'e veriyi at dedi işlemcin, saniyede 100 MB yazan bir diskin olsa toplamda yaklaşık 40 saniyede yazacak değil mi? Bu sırada işlemcin idle konumundadır, 40 saniye boyunca diskin işlemini bitirmesini bekler. Sence burada işlemcimi yavaş disk mi Veya işlemci mi diski tıkıyor, disk mi işlemciyi tıkıyor

Basit Test Sonuçları;

1) 80 GB IDE Disk %8 işlemci kullanımı
2) 160 GB IDE Disk %8 işlemci kullanımı
3) 2 X 80 GB SATAII RAID 0 Dize %10 işlemci kullanımı

Platform
AMD 64 Bit 3800+ işlemci Soket 939
2 X 1 GB DDRRAM
Windows 2003 STD SP2


Zaten yapılan disk testlerini okursan hepsinde test edilen diskler için % bazında işlemci kullanımı da test edilir. I/O perfonsı işlemci için kriter değildir ki, anakart chipseti için belki diyebilirsin. I/O performansı direk olarak diskin kendisi ile ilgilidir .) İşlemci testlerinde I/O performansı gibi bir kriter göremedim ben

3.5" Sabit Disk Listeleri - Tom's Hardware Guide - Türkiye

Disklerin I/O performansları için güzel bir liste yukarıdaki.


Ayrıca bu arada disklerin ön önemli parçaları transistorler değil, disk plakalarıdır.