Daghan adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Donanım üretici markaların ülkelere göre gerçekleştirdiği pazarlama stratejileri
Yeni bir donanımın veya donanım teknolojisinin dünyada genel kabulu için özellikle A.B.D sonrasında avrupa pazarında başarı sağlaması gerektiği için bu bölgelerde ürünler daha uygun fiyatlarla ve olanaklarla tüketiciye ulaşabiliyor. Halen gelişmekte olan ülkeler kategorisinde yer aldığımızdan markalar açısından ülke pazarına sürülen ürünlerin satış stratejisi optimum karlılık için gerçekleşiyor. Bu durumda fabrika çıkışı olarak maça 1-0 yenik başlanıyor.

Üretici ile tüketici arasına distribütör katmanı
Satış ve destek konularında ülkeye yatırım yapmak istemeyen markalar bu ihtiyaçlarını tüketici ile direkt etkileşim kurmayarak çözüyor ve alım-satımcı distributörler devreye giriyor. Marka ile direkt anlaşma sağlansa da yüksek miktarlı ve sürekli alımlar gerçekleştirilmediğinde ürünler distribütörü üzmemek adına distribütör kanalından geçirilerek ara katmana para kazandırılmaya çalışılıyor.

Ürünler üzerindeki vergiler
Veri merkezinin ticaretini sürdürebilmesi için satın almak zorunda olduğu donanımlar ham madde olarak değerlendirilmediğinden ürünler normal vergi sistemi üzerinden geçerek son noktada ürünler üzerinde ciddi vergi yükü oluşturulmuş oluyor. Veri merkezi açısından kullanılan sunucunun ticari ömrü ise 2-3 yılı geçemediğinden bu konudaki ihtiyaçlar asla bitmiyor.

... Devamı http://daghan.net/uzaktaki-datacenter.dgn
Merhaba,
Blog yazınızı ilk gün okumuştum. Önce ABD, sonrasında avrupa olayı evet doğru ama burda fark öyle 1-2 sene önceki ürünleri sürmek şeklinde değil. E5 ve E7 işlemciler, dünyadaki diğer firmalarla çok yakın zamanda Türkiye'de satılmaya başlandı.
Distribütör katmanı konusunda ise size katılıyorum ama bu "Türkiye 3. dünya ülkesi, o yüzden buraya eski donanımlar geliyor" sözünün karşılığı değil. Aynı şekilde vergi konusu da öyle. Bu düzenlemeler yapılsa, bu sektördeki firmalar tabii ki daha hızlı gelişebilir ama bu düzenlemelerin arkasına saklanıp, şartlar oluşana kadar beklemek de ne derece doğru? Siz o kadar yatırım yapıp, veri merkezi için tasarlanmış bir bina yaptırdınız. O dönem için bu çok önemli bir adım ve bir noktada riskti ama siz inandınız ve yaptınız. Malesef bizim ülkemizde şartlar genelde hep bizim aleyhimize oluyor. Bazı şeylerin değişmesi için de uzun zaman gerekiyor ve genelde sancılı oluyor. Bu süreç içerisinde risk alıp yatırım yapan firmalara da ben cesaretlerinden ötürü saygı duyuyorum. Radore'nin Dell konusunda yaptığı çalışmalar bence sektöre örnek olmalı. Yine Netinternet bu sene supermicro ile bazı çalışmalar yapıyor. Şartlar belki çok iyi değil ama yatırımdan uzak durulacak kadar da kötü olduğunu düşünmüyorum.