• 12-05-2024, 12:38:03
    #1
    Uluslararası Marka Tescil
    Merhabalar,

    Cezanın nedeni?
    - Çerez Politikası onay mekanizması ve K.V.K.K. Aydınlatma Metni yetersizliği.

    AA sitesinde : "Kişisel Verileri Koruma Kurulu, internet sayfası ziyaret edildiğinde kullanıcıların bilgilerinin depolanmasına izin veren "çerez"lere ilişkin aydınlatma yapmayan ve açık rıza şartını yerine getirmeyen platforma 300 bin lira idari para cezası verdi" şeklinde yer alan haber ile ilgili bir çok arkadaşımız, müşterimiz ve bizzat şirketlerimiz bu konuda yoğun bir tebligat alıyor.

    Herkesin bu konuda dikkatli olmasını sağlamak ve gelecek uyarılardan önce işlemleri yapmış olmak adına konuyu biraz daha detaylandıracağım.


    K.V.K.K. Zorunlu mu ?

    Evet, KVKK metni zorunludur. 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (KVKK) kapsamında, kişisel veri işleyen tüm gerçek ve tüzel kişiler, işledikleri kişisel veriler hakkında ilgili kişileri aydınlatmak ve açık rızalarını almak zorundadır. Bu bilgilendirme, Aydınlatma Metni veya Gizlilik Politikası adı verilen bir metin ile yapılmalıdır.

    Aydınlatma metninin içeriğinde muhakkak yer alması gereken maddeler:

    Veri sorumlusunun (web sitesi sahibinin) kimliği ve iletişim bilgileri
    Toplanan kişisel verilerin türleri
    Kişisel verilerin işlenme amaçları
    Üçüncü kişilere aktarım
    Kişisel verilerin saklama süresi
    Çerez politikası
    Veri sahibinin hakları

    Aydınlatma metni, web sitesinde açıkça ve kolayca erişilebilir bir yerde yayınlanmalıdır. Ayrıca, kişisel verilerin toplanması sırasında da aydınlatma metninin açıkça ve kolayca erişilebilir olması gerekir.

    Rıza onayı: Kişisel verilerin işlenmesine ilişkin rıza, açıkça ve özgürce verilmelidir. Rıza, önceden işaretlenmiş bir kutucuk vasıtasıyla veya elektronik ortamda sağlanabilir. Rıza onayının alınması sırasında, aydınlatma metninin açıkça ve kolayca erişilebilir olması gerekir.

    KVKK'ya uyumlu bir aydınlatma metni hazırlamak için:

    Bir avukattan veya KVKK uzmanından danışmanlık alabilirsiniz.
    KVKK'ya ilişkin yasal düzenlemeleri takip edebilirsiniz.
    İnternetteki örnek aydınlatma metinlerini inceleyebilirsiniz.
    KVKK'ya uyumlu bir aydınlatma metni oluşturmak, hem yasal yükümlülüklerinizi yerine getirmenizi hem de müşterilerinizin güvenini kazanmanızı sağlayacaktır.

    Ayrıca, aşağıdaki durumlarda da KVKK metni zorunludur:

    Web sitenizde çerez kullanıyorsanız
    Müşterilerinizden e-posta adresleri gibi kişisel bilgiler topluyorsanız
    Müşterilerinize online olarak ürün veya hizmet satıyorsanız
    Müşterilerinizden online olarak sipariş alıyorsanız

    Peki Çerez Politikası Zorunlu mu?

    Evet, çerez politikası zorunludur. 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (KVKK) ve Avrupa Birliği Genel Veri Koruma Yönetmeliği (GDPR) kapsamında, çerez kullanan tüm web siteleri, çerezlerin nasıl kullanıldığı ve kullanıcıların çerezleri nasıl kontrol edebileceği hakkında bilgi veren bir çerez politikası yayınlamak zorundadır.

    Çerez politikası muhakkak şunları içermelidir:

    Hangi çerezlerin kullanıldığı ve her birinin amacı
    Çerezlerin ne kadar süreyle saklandığı
    Üçüncü taraflara çerez verilip verilmediği
    Kullanıcıların çerezleri nasıl kontrol edebileceği

    Ayrıca, daha sonrasında hem yönetici hem de kullanıcı onaylarını ayarlarını görebileceği bir mekanizmaya sahip olmalısınız.
    Çerez politikası, web sitesinde açıkça ve kolayca erişilebilir bir yerde yayınlanmalıdır. Çerezlerin kullanılmaya başlamasından önce kullanıcıların çerez politikasını okuması ve çerezlere onay vermesi gerekir.
  • 12-05-2024, 12:40:05
    #2
    Takip
  • 12-05-2024, 12:43:14
    #3
    Ben herhangi bir veri depolamıyorum illede şart mı yani

    (https://unqown.com) (https://loungeapps.com)
  • 12-05-2024, 12:43:48
    #4
    Uluslararası Marka Tescil
    unqown adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
    Ben herhangi bir veri depolamıyorum illede şart mı yani

    (https://unqown.com) (https://loungeapps.com)
    Siteye girdiğimiz an aslında veri depolamış oluyorsunuz.
  • 12-05-2024, 12:57:52
    #5
    E-ticaret Yazılımları
    Takipteyim bende.
  • 12-05-2024, 13:28:56
    #6
    Takipteyim.
  • 12-05-2024, 14:03:23
    #7
    Bu olay yıllardır var.Ancak son birkaç senedir denetimleri sıklaştırdılar.Dikkatli olmak gerek.
  • 12-05-2024, 14:32:23
    #8
    KVKK & Sözleşmeler
    unqown adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
    Ben herhangi bir veri depolamıyorum illede şart mı yani

    (https://unqown.com) (https://loungeapps.com)
    Merhabalar.

    unqown.com üzerinde giriş yap seçeneği var. Bu yöntemle ufak ta olsa
    veri alıp işliyorsunuz. Bu butona tıklandığında bir KVKK Kapsamında
    Aydınlatma Metni onaylatmak iyi olabilir. Bunun dışında programlara
    tıklandığında IP bilgisi gibi verilerin sistem tarafından otomatik toplanıyor
    olma ihtimali çok yüksek. Üyelik yapmadan sitenizi kullanmak isteyenler
    için çerez politikası koymanız gerekir.

    Çerez politikasının temeli KVKK dan gelir. İşlenen verilerin bildirildiği daha
    basit bir metindir.

    loungaapps.com da üyelik vs. yok. Ama gene siteye giren kişilerin IP bilgisi
    gibi verileri otomatik alınıyorsa çerez politikası koymanız gerekir.

    KVKK kapsamında işleyeceğiniz her veri için farklı bir onay mekanizması
    konulmuş olabilir. Örneğin müşterinize mail ya da sms gönderme iznini,
    üye olurken verdiği adres bilgisini aldığınız gibi alamazsınız.

    Ayrıca ben iznimi aldım başka bir şey yok gibi bir ortam da oluşmaz. Veri
    işleyen olarak sorumluluklarınızda vardır. İzin almış bile olsanız bu
    sorumluluklarınızı yerine getirmezseniz gene ihlal cezası alabilirsiniz.
    Ve cezalar sabit değil ihlal başına 47.303 TL ile 946.308 TL arasında bir
    cezasına hükmedilebilir. Bunun dışında TCK ve diğer kanunlar kapsamında da
    çeşitli cezalara ve tazminatlara da mahkum edilebilirsiniz.

    İyi forumlar
  • 12-05-2024, 16:16:22
    #9
    Fahrettin adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
    Merhabalar.

    unqown.com üzerinde giriş yap seçeneği var. Bu yöntemle ufak ta olsa
    veri alıp işliyorsunuz. Bu butona tıklandığında bir KVKK Kapsamında
    Aydınlatma Metni onaylatmak iyi olabilir. Bunun dışında programlara
    tıklandığında IP bilgisi gibi verilerin sistem tarafından otomatik toplanıyor
    olma ihtimali çok yüksek. Üyelik yapmadan sitenizi kullanmak isteyenler
    için çerez politikası koymanız gerekir.

    Çerez politikasının temeli KVKK dan gelir. İşlenen verilerin bildirildiği daha
    basit bir metindir.

    loungaapps.com da üyelik vs. yok. Ama gene siteye giren kişilerin IP bilgisi
    gibi verileri otomatik alınıyorsa çerez politikası koymanız gerekir.

    KVKK kapsamında işleyeceğiniz her veri için farklı bir onay mekanizması
    konulmuş olabilir. Örneğin müşterinize mail ya da sms gönderme iznini,
    üye olurken verdiği adres bilgisini aldığınız gibi alamazsınız.

    Ayrıca ben iznimi aldım başka bir şey yok gibi bir ortam da oluşmaz. Veri
    işleyen olarak sorumluluklarınızda vardır. İzin almış bile olsanız bu
    sorumluluklarınızı yerine getirmezseniz gene ihlal cezası alabilirsiniz.
    Ve cezalar sabit değil ihlal başına 47.303 TL ile 946.308 TL arasında bir
    cezasına hükmedilebilir. Bunun dışında TCK ve diğer kanunlar kapsamında da
    çeşitli cezalara ve tazminatlara da mahkum edilebilirsiniz.

    İyi forumlar
    Teşekkürler hocam yakın zamanda koyacağım