Merhaba arkadaşlar,
Yaşadığım bir durumu belgeleriyle paylaşmak ve hem fikrinizi almak hem de benzer durumda olanları bilgilendirmek istiyorum.
Datahost'tan birden fazla VDS kullanıyorum. Şubat 2026'dan Temmuz 2026'ya kadar 6 ay boyunca aylık faturam düzenli olarak 1.524,71 TL kesildi ve hepsini zamanında ödedim.
Bu ay gelen yenileme faturası ise 2.794,80 TL. Yani tek seferde yaklaşık %83 artış. Bana bu artışla ilgili ne e-posta, ne SMS, ne de panel üzerinden herhangi bir ön bildirim yapılmadı.
İşin daha ilginç tarafı: 115 TL + KDV'ye satın aldığım VDS paketi, panelimde halen 115 TL olarak görünüyor; ama yenileme faturasında aynı paket satır başına 219 TL yazıyor. Yani firmanın kendi paneli ile kestiği fatura birbirini tutmuyor.
Destek talebi açtım; artışın gerekçesini ve bana ne zaman bildirildiğini yazılı olarak sordum. Gelen cevabı bu konu altından paylaşacağım.
Bildiğim kadarıyla Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği ve 6502 sayılı kanun gereği fiyat değişikliklerinin tüketiciye önceden ve açıkça bildirilmesi gerekiyor. Sonuç alamazsam sunucuları aynı sayıda hizmet aldığım diğer sağlayıcıya taşıyacağım.
Sormak istediklerim:
1. Benzer bir durumu Datahost'ta veya başka firmada yaşayan oldu mu?
Datahost — Bildirimsiz %83 Fiyat Artışı | 6 Aydır 1.524 TL Ödediğim Fatura Bir Anda 2.794 TL Oldu
1
●282
- 05-08-2026, 16:59:17== GÜNCELLEME: Datahost'tan Cevap Geldi — Kararı Siz Verin ==
Arkadaşlar, ilk mesajımda anlattığım durumu özetleyeyim ve destek talebine gelen resmi cevabı paylaşayım. Yorumu size bırakıyorum.
DURUM ÖZETİ:
- 6 ay boyunca (Şubat-Temmuz 2026) aylık faturam düzenli olarak 1.524,71 TL idi, hepsi zamanında ödendi.
- Bu ay fatura bildirimsiz şekilde 2.794,80 TL geldi. Tek seferde ~%83 artış.
- 115 TL + KDV'ye aldığım VDS, panelde HÂLÂ 115 TL görünürken faturada 219 TL'den kesildi.
- Fatura kesimi (28/07) ile son ödeme (07/08) arasında sadece 10 gün var.
DESTEK CEVABINDAN ÖNE ÇIKANLAR (kendi ifadeleriyle):
1) Fiyat artışını kabul ediyorlar; gerekçe olarak 3 yıldır zam yapmadıklarını ve maliyet artışlarını gösteriyorlar. Buraya kadar anlaşılabilir — kimse firmalar zararına çalışsın demiyor. Ancak kaç yıldır zam yapmadıkları yada yaptıkları bizi ilgilendirmez. Ürün listeleme sayfalarında biz 3 yıldır fiyatlarımıza zam yapmıyoruz, fiyatlarımız her an artabilir yazmıyor. Yada 1 ay öncesinden fiyatlarımıza zam yapacağız demiyorlar.
2) Asıl kısım: Bilgilendirmenin e-posta ile yapıldığını söylüyorlar AMA aynı cümlede "mail sistemlerinde nadir de olsa iletilmeme durumları olabilmektedir" diyorlar. Yani bildirimin bana ulaştığını kendileri de garanti edemiyor. Gönderim kaydını (log) talep ettim — henüz sunulmadı. Spam dahil tüm klasörlerimi kontrol ettim, böyle bir e-posta yok.
3) Paneldeki 115 TL'nin yanlış olduğunu ve "teknik ekibe iletildiğini" KÂĞIT ÜZERİNDE KABUL ETTİLER. Yani müşterinin fiyatı görebileceği tek resmi yer olan panel, aylardır yanlış fiyat gösteriyormuş.
4) Çözüm olarak sundukları: "Beğenmiyorsanız iptal edin, cayma bedeli yok." Üzerinde canlı sistemler koşan sunucuları olan birine, zammı ilk kez faturada gösterip 10 günde taşınmasını söylemek nasıl bir çözümdür, takdirinize bırakıyorum.
SORULARIM VE ÇAĞRIM:
- Sektörde çalışan herkese soruyorum: Fatura kesildikten sonra 10 gün ödeme süresi verilen bir müşteri, %83 zammı ilk kez faturada görüyorsa buna "bilgilendirme" denebilir mi?
- Bir hosting firmasının asgari etik yükümlülüğü, bu ölçekte bir artışı EN AZ BİR FATURA DÖNEMİ ÖNCEDEN, teyitli şekilde duyurmak değil midir? Müşterinin taşınma süresi bir haktan öte zorunluluktur.
- Datahost'ta aynı durumu yaşayan başka arkadaşlar varsa lütfen bu başlık altında yazsın. Fatura geçmişinizi kontrol edin — otomatik yenilemesi açık olanlar farkı belki hiç görmedi bile.
SÜREÇ: Uzlaşma önerdim (bu dönem eski fiyat, yeni fiyat gelecek dönemden itibaren). Reddedilirse tüm yazışma ve belgelerle Tüketici Hakem Heyeti'ne başvuracağım ve sürecin her adımını buradan paylaşacağım. Sonuç ne olursa olsun bu başlık, benzer durumda kalanlar için emsal dosya olsun.