3D modelleme ve oyun modları alanında hızla kendimi geliştiriyorum. Geçtiğimiz yıl bir mod ekibine katıldım ve bazı sorunlar nedeniyle ekipten üç yönetici ayrıldı. Bu süreçte ekibin en üst yöneticisi ben oldum ve isim değişikliği yaparak ekibin sahipleri arasına girdim.
Şu anda karşılaştığımız en büyük iki problem şunlar:
- Sadece Discord üzerinden satış yapabiliyoruz ve kendi platformumuzdan kart ile ödeme alamıyoruz. Sitelerde yalnızca ücretsiz modlarımızı paylaşabiliyoruz.
- Modellerimiz internet ortamına sızdırılıyor. Fiyatlarımız yüksek olduğu için satışlar sınırlı olsa da, satın alan bazı kişiler modellerimizi izinsiz olarak paylaşıyor.
Bu konularla ilgili iki sorum var:
1. Sorum:
Kendi platformumuz üzerinden kart ile satış yapmak istiyoruz. Ancak şu an bir şirket açma durumumuz yok. Satışa sunduğumuz birkaç model var ve aylık ortalama 3-4 satış gerçekleşebilir. Bu durumda, vergi ödemelerini yasal hale getirebilmek için satışlara %20 KDV ekleyerek serbest meslek ile beyan edebilir miyiz? Şirket kurmadan bunu nasıl yapabiliriz? Bağkur vb. çok yüksek olduğundan şirket açamıyoruz.
2. Sorum:
Satış yaptığımız modellerde, her alıcıya özel 3D lisans anahtarı ekleyerek, izinsiz paylaşımın kaynağını tespit edebiliyoruz. Fiyatları daha uygun hale getirerek daha fazla kişiye ulaşmak istiyoruz, ancak şu an fiyatlar yüksek olduğu için sınırlı bir kitleye hitap ediyoruz. Satın alan bir kişinin modelimizi izinsiz paylaşması durumundatelif hakkı ihlali nedeniyle herhangi bir yasal işlem başlatabilir miyiz ya da farklı bir işlem yapabilir miyiz?Ayrıca, sattığımız bazı araba modellerinde açıkça görünen marka logoları bulunuyor, bu durum telif açısından bir sorun yaratır mı?
Bu konular hakkında bilgisi olanların yanıtlarını bekliyorum. Yardımcı olursanız çok sevinirim.