Arkadaşlar Merhaba, freelance çalışmanın avantajları ve dezavantajları üzerine konuşalım mı?
Mesela internetten yaptığınız bir işte kazıklandınız mı? Ya da freelance çalışmak isteyenlere aman şunu kesinlikle yapmayın diyebileceğiniz öneriler var mı?
Ben mesela forumda tanışılan biriyle ortak olmadan önce vey sonrasında çok ince elenip sıkı dokunulması taraftarıyım. Son günlerde malum bozulan ortaklıklar çok fazla gündemde burada.
Duruma profesyonel yaklaşmayı bilmiyoruz sanırım, yaşanılan problemleri okuduğumda tamamının da ortaklığa duygusal yaklaşılmasından kaynaklandığını düşünüyorum.
Sizlerde tecrübelerinizi-önerilerinizi paylaşırsanız sevinirim.
Faydalı bir flood olması dileğiyle.
Türkiye'de Freelance Çalışmak | Avantajları ve Dezavantajları | Freelancer olmak
6
●267
- 16-09-2019, 13:04:58
- 16-09-2019, 13:10:13Freelance çalışırken yaşayabileceğimiz zorluk genelde evde olduğun için iş görüşmesine giderken kılık - kıyaft standartlarını es geçebiliyor olmak olabilir. Ofise giderken " Ali uyandı, sağlam kahvaltısını yaptı, giyindi,süslendi ve ofise giderken yolda karşılaştığı herkes ofise gittiğini biliyor "
Telefon çalınca evdeki gürültü olasılığı, komşu ablaların zile basıp " tuz var mı" soruları.
Bir de belki de en önemlisi evde hem ilişkinin yaşanıyor olması hem de işin yapılıyor olmasıdır. İlişkideki en küçük olumsuzluk tüm iş gününü çöpe atabilir. - 16-09-2019, 13:14:04Misafirbirincisi kimseyle ortak olmayın. ortak olarak büyürüz falan filan diye edebiyat parçalayanlara inanmayın. iki kişiyi düşman etmek istiyorsan önce ortak et diye bir atasözü bile var.
ikincisi 10tl fiyat verdiyseniz asla 9dan aşağıya düşmeyin.
üçüncüsü paranın yarısını almadan işe başlamayın.
dördüncüsü referanslarınız sağlam olsun. iş alabilmek için müşteriye iş gören ve güzel referanslar yada demolar sunmalısınız. aksi halde iki durum oluşur. ya müşteri iş vermez yada seni para vermeden kullanmaya çalışır ki bu iş vermemesinden daha beterdir.
beşincisi paraya ihtiyacınız olduğunu asla müşteriye yansıtmayın aksi halde sizi kullanmaya kalkarlar. kendinizi kullandırmadığınız zaman da aranız bozulur.
altıncısı zaman konusunda esnek olun yani diyelim bir iş 10 günde bitirebileceğinizi düşünüyorsunuz. müşteriye 15 deyin, 9 günde bitirin o zaman müşteri memnun olur ve sizin için iyi bir referans olur.
yedincisi müşteri sizi yönlendirmesin siz müşteriyi yönlendirin. müşteriler çok iyi zarf atarlar. birtane zarfı yerseniz gerisi gelir bu yüzden dikkatli olun.
sekiincisi dürüst olun ama kendinizi de sağlama alın. gerekiyorsa kodları şifreleyin. diyelim ki müşteri ödemeyi daha sonra yapacağını şuan arabası arıza yaptığını bütün parayı ona harcamak zorunda olduğunu ve şuan hiç parası olmadığını söyledi. hemen kodları şifreleyin. proje yine çalışsın sorun değil. adam söz verdiği tarihte ödemeyi yapana kadar böyle devam edin. ödemeyi yapmadı yine bir bahane sundu. bir şans daha verin ama bu son şans olsun. sonra müşteri telefonları açmıyor whatsaptan görüyor yazmıyorsa şifrelediğiniz kodları silin. tıpış tıpış o parayı ödeyecektir.3 kişi bunu beğendi. - 16-09-2019, 13:15:18Asalsayi adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
en sinir bozucu olan da evdekilerin müşteriyle konuşurken birden odaya girip ''yav kimle konuşuyorsun! yav kimle konuşuyorsun bu kadar'' diye söylenmesi. bir de bol para kazanmıyorsanız dünyanın en yetenekli insanı dahi olsanız evdekilerin gözünde bir hiç olarak görünmeniz. sanırım bu sadece bizim toplumumuza ait bir şey değil
Misafir adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle - 16-09-2019, 13:31:59baliktasarim adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Evdeki çalışma odası temizlendiğinde de kriz yaşarsın, save ettiğin oyunun save dosyasının bozulması gibidir. Freelance aile ortamında yaş iş. - 16-09-2019, 13:48:35Çok fazla dezavantajı var. Freelance çalışma kültürü bizim kültürümüze uygun değil. Türkiye yeni yeni bu kültüre ayak uydurmaya çalışıyor ama ne yazık ki bize uygun değil.
Freelance çalışmayı aklına koyan insan öncelikle özgürlüğüne düşkün, bu çalışma mantığını paradan ziyade rahatlık ve keyif için yapan insandır. Ülkemiz şartlarında ise bu iş tam tersi zulme dönüyor. Home ofis demek yaşam alanın içerisinde çalışma ortamı kurmak değil. Yaşam alanın içerisinde kendine iş yeri kurmak demek. Yani farklı bir odan olacak ve orayı iş yeri olarak kullanacaksın. Ama bizde uyuduğumuz, yemek yediğimiz, insanları misafir ettiğimiz alanda iş yeri kurmaya çalışılıyor. Haliyle yukarıda şikayet edilen durumlar meydana geliyor.
Olaya genel olarak bakarsak bu çalışma şekli özgürlüğüne düşkün kişilerin olması gerekirken eziyete dönüyor. Çünkü Türkiye'de geçim sıkıntısı var. Olması gerektiğinden fazla çalışmaya çalışıyorsunuz. Bir şirkete girseniz maksimum 10 saat çalışacaksınız, yemeğiniz ve sigortanız da olacak ama freelance çalışırken yemek ve sigorta ihtiyacınızı da kendiniz karşılamak zorunda olduğunuz için iş değişiyor.
Türkiye'deki müşteri portföyü de bu çalışma şeklinde uzak olduğu için yapılacak işe güvenmiyor haliyle iş kaçırma gibi durumlar olabiliyor. Yani evden çalışmanın, kendi işin olmanın rahatlığı güzel elbette ama müşteri açısından bakarsak, sigorta, yemek, çalışma süreleri vs. göze alındığında aslında hiç mantıklı değil. - 16-09-2019, 14:11:14baliktasarim adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Devlette 30 yıl boyunca hafta içi her gün 8-5 çalışmış, emekli parası 120,130 bin lira almış, 55 yaşında olan birinden bunları duyunca, "Yaptığım 15 günlük iş ile 10K kazanabiliyorum, bu hesaba göre ortalama 6 ayda aynı rakama ulaşabilirim" demek geliyor içinden ama, olmuyor
Bu çağın meslekleriyle, dijital işlerle evde oturarak 120 bini 1 ayda hatta 1 saatte kazanabilen insanlar/ürünler mevcut (bkz. Avada) Ben şimdi ne diye sabahın 8'inde, başka birinin emrinin altında çalışmaya gideyim? Zaten sabit de çalışsan aldığın asgari ücret yetmeyecek ama belki freelance çalışırken düşünmeye ve odaklanmaya fırsatın, belki bir işini/projeni tutturma şansın olacak.
Faydaları
+ Düzenli olmasa da işini düzgün yaparsan asgari ücretin en az 2 katını kazanabilirsiniz.
+ Üstünüzde bir patron olmayacağı için, tüm kararları kendiniz verebilirsiniz.
+ İstediğiniz yerde, istediğiniz saatte, istediğiniz kadar çalışabilirsiniz.
Zararları
+ Zaman yönetimi konusunda bir istikrarınız yoksa, işleriniz aksayabilir, bu da müşteri memnuniyetinizi aşağı çekecektir.
+ Düzenli maaş olmadığı için bir ay aç bir ay tok olabilme ihtimalini göz önünde bulundurmanız gerekir.
+ Şirket değilseniz ya da öyle davranmazsanız, abi kardeş muhabbetiyle dolandırılma ihtimaliniz yüksektir.
Öneriler
+ Düzenli bir çalışma planı yapılmalıdır.
+ Mutlaka ön ödeme talep edilmelidir.
+ Mümkünse ortak olunmamalı, borç alınmamalı ve borç verilmemelidir.
+ Eşe dosta ya da eşin dostun tanışı diye uygun ya da ücretsiz iş yapılmamalıdır.
+ Kesinlikle muhasebe tutulmalıdır. Basit de olsa gelir/gider uygulamaları çok işinize yarayabilir. (Örn. https://defter.net)