Bitmaplar herbiri kendi rengine ait olan pixellerin satır ve sütunlara dizilmesi ile tasvir edilirken vektör grafikler ise, düz ve kavisli çizgilerin matematiksel ifadeler aracılığı ile oluşturulmasıdır.
Vektörel grafik nedir?
Fizik dersinde öğrendiğiniz vektör ile temel anlamda aynı şekilde çalışmaktadır. Her bir çizginin belirli bir başlangıç ve bitiş noktası bulunmaktadır ve gideceği yönü belirtmektedir. Düzgün oranda büyültüp veya küçültürseniz vektörünüzde bir bozulma olmaz.
Detaylı çizimleri göstermek ve daha keskin bir görünüm sağlamak için en çok illüstrasyon sanatında kullanılmaktadır. Bitmap ile vektörün büyüttüğünüzde nasıl bir görsel farkı olduğuna bakabilirsiniz.
Sonradan ölçeklendirilecek işlerde, baskılarda, kurumsal kimlik tasarımlarında kullanmak için idealdir. Kaliteden hiçbir ödün vermeden istediğiniz gibi ölçeklendirebildiğiniz için her türlü baskı işinde de kullanabilirsiniz.
Vektörel çizim nasıl yapılır?
Vektörel grafik oluşturmak için, Adobe Illustrator, Corel Draw ve Sketch vektörel grafik oluşturma konusunda en çok kullanılan programlar arasında yer alıyor. Bunlardan herhangi birini öğrenip sizde kendi yaratıcılığınızı geliştirebilirsiniz.
Photoshop vektörel çizimde neden kullanılmıyor diye düşünüyorsanız, Photoshop'un temel yapısı pixel tabanlıdır. Vektörel bir iş çıkarmak istiyorsanız yukarıda önerdiğimiz diğer programları kullanabilirsiniz.
Vektörel çizim örnekleri
Vektörel grafik alanda çalışmak, nasıl tasarımlar yapıldığını merak ediyorsanız Behance ve Dribble sitelerine bakabilirsiniz. Behance ve Dribble tasarımcıların ortak bir payda da buluşup, kendi yeteneklerini ortaya koydukları bir platform. Bu iki siteden ilham alacak yeni tasarım fikirleri, projeler bulabilir ve kendi projenizi yayımlayabilirsiniz.