Javascript Programlama
Web tasarımı yapmak istediğinizde bazı yazılım dillerini biliyor olmanız gerekiyor. Javascript bunlardan birisidir. Web tarayıcılarında kullanılan script dili olan java hakkında geniş bilgi araştırmaları yapabilirsiniz. Javascript nedir ve nerede, nasıl kullanılır gibi konular hakkındaki bilgileri R10.net üzerinden bulabilirsiniz.
Javascript öğrenebilmek için öncelikle ne olduğunu ve ne işe yaradığını bilmelisiniz. Konu ile ilgili soru – cevaplara, javascript uzmanlarının paylaşımlarına R10.net’ten ulaşabiliyorsunuz. Web tasarımı çalışmaları için geniş zamanınız olmadığı zamanlarda, doğru bilgileri, en kolay ve kısa sürede R10.net’te bulabilirsiniz.
Javascript Nedir? Ne İçin Kullanılır?
Javascript, web sayfalarını interaktif ve dinamik hale getiren bir script dilidir. Son yıllarda, dünya genelinde en çok kullanılan programlama dillerinden birisi olmuştur. Javascript, web sitelerinin davranışlarının yönetilmesini sağlar ve bu görevi üstlenin yazılım sistemi olarak tanımlanır. Web geliştirme işleminin daha kolay olmasını sağlarken, interaktif haritalar, animasyonlar, video oynatıcıları, site içi oyunlar ve menülerin kolaylıkla yapılmasını sağlar.
Script Kodu Ne İşe Yarar?
Script kodu, bilgisayar ve web siteleri üzerinde çeşitli nesneler oluşturulmasını sağlar. Kullanılan yazılım dili için oluşturulmuş olan kodların bir blog içerisinde toplanmasını sağlar. Yazılım dillerine göre farklı script kodları vardır. Javascript, web sitelerinde daha dinamik ve interaktif sayfa oluşturulmasını sağlar. Bu özelliği ile web tasarımlarının vazgeçilemez scriptlerinden birisidir.
Javascript Kodu Nedir?
En çok kullanılan ve en popüler olan işlevsel programlama dillerinden birisidir. Web tarayıcılarında kullanılan script türüdür ve web sayfalarının daha dinamik hale gelmesini sağlar. Web sayfalarında yapılan bir işlemdeki eksiklik ya da hatalı işlem uyarıları, giriş sayfası yenileme gibi işlemler javasricpt tarafından yapılır. En basit tanımı ile fonksiyonlar içeren kod öbeğidir.
Javascript Kodu Nasıl Kullanılır?
Javascript kodunu harici bir dosya ya da html kodları ile birlikte kullanabilirsiniz. Html tagları arasına javascript kodlarını yazmanız, kodun tarayıcı ve sunucular tarafından algılanmasını sağlayacaktır. Harici bir dosya olarak kullanmak, sitenin hızının artmasını sağlayacaktır. “js” dosyası olarak oluşturulur ve kodlama ile bu dosya çağrılır. Javascript kodlarının ayrı bir dosyada bulunması, web sayfalarında tekrar kullanılabilmesini sağlar.
Javascript Kodu Nereye Yazılır?
Web sayfalarına javascript kodu ekleme işlemi iki farklı yöntemle yapılabiliyor. HTML içeresindeki etiketi içerisinde kullanma ve harici bir dosyadan script çağırma şeklindedir. Bir web sayfasına javascript eklemek istediğinizde etiketini kullanmalısınız. “bu alanda javascript (js) kodları yer alır” şeklinde yazılır. Harici bir dosyadan çağırmak istenildiğinde, javascript kodu ayrı dosyalarda bulundurulur.
Javascript Hangi Programda Yazılır?
JavaScript kodları oluşturulurken bazı editörler kullanılabiliyor. En çok kullanılan editörler arasında, notepad ++, Webstorm ve ReSharper 8 eklentileri yer alıyor. Notepad ++ menüsünde javascript eklentisi oluşturabilmek için Plugins > plugin manager > Show puling manager yolu takip edilir ve Available sekmesinden javascript eklentileri kurulabilir. Editörler içerisinde notepad ++ en çok kullanılan ve tercih edilendir.
Javascript Hangi Dil?
Javascript, Netscape çalışanı Brendan Eich tarafından geliştirilmiştir. C dilinde tasarlanmış ve C dilinin internet tarayıcılarına uyarlanmış versiyonu olarak tanıtılmaya başlanmıştır. Web sitelerinde daha dinamik sayfaların oluşturulması ve kullanıcı etkileşimlerinin oluşturulmasını amaçlamaktadır. Web tasarımlarında HTML yazılım dilinin sahip olmadığı özelliklerin web sayfalarında daha kolay kullanılmasını sağlar. Java programlama dili ile sadece isim benzerliği vardır ve herhangi bir bağı yoktur.
Javascript Dili İle Neler Yapılabilir?
Javascript dili ile html kaynaklı kodlara müdahale edilerek, web sayfasının daha dinamik olması sağlanabilir. Web sayfalarında, form doldurma işlemleri yapılırken, eksik ve hatalı işlem uyarıları verir, kullanıcıya mesaj vererek daha kolay işlem yapılmasını sağlar. Javascript sahip olduğu kütüphane sayesinde, web tasarımı işlemlerinin daha kolay olmasını sağlar. Harici eklenti dosyası olarak kullanılabildiği için sitelerin daha hızlı olmasına katkı sunar.
Javascript Hangi Kod Blokları Arasında Yazılır?
JavaScript komutları, html sayfasında etiketi arasına yazılır. Html sayfalarında daha çok etiketi içerisinde oluşturulan etiketine yazılır ve sadece o sayfa için uygulanır. Javascript kodları, html sayfasında etiketler iç içe oluşacağı için fazla tavsiye edilmemektedir. Harici dosya olarak oluşturulduğunda kodu ile eklenir.
Javascript Nasıl Yüklenir?
Javascript yükleme işlemleri, kullanılacak olan internet tarayıcılarına göre farklı işlem adımları ile yapılabilir. Google chrome tarayıcısı üzerinden yüklemek ve etkinleştirmek isterseniz şu işlem adımlarını takip edersiniz.
- Web tarayıcısı menü bölümünden “özelleştir ve ayarlar” seçilir,
- Ayarlar bölümünde “gelişmiş ayarları göster”
- “gizlilik” menüsündeki içerik ayarları tıklanır,
- Javascript alanı bulunur ve “bütün siteler için javascript çalışsın (önerilen)” seçilir.
Ayarlar kaydedilir.
Javascript Niçin Öğrenilmelidir?
Javascript programlama dilinin kullanım alanı oldukça geniştir. Web sayfalarının daha dinamik olmasını sağlarken, web oyun uygulamalarında da rahatlıkla kullanılabiliyor. İnteraktif web ögesi ve tarayıcı bazlı oyunlarda kullanılan bir yazılım programıdır. Javascript öğrenmek oldukça kolaydır.
Javascript ders notlarını okuyarak ya da online kurslara katılarak, kısa sürede öğrenebilirsiniz. Javascript ile yapacağınız küçük uygulamalar kendinizi geliştirmenizi sağlayacaktır. Web tasarımlarında sayfaların daha işlevsel olmasını sağlayabilmek için javascript öğrenmelisiniz.
Javascript Özellikleri
Javascript dili, internet tarayıcılarına göre düzenlenebilmekte ve tarayıcı etkileşimlerinin en iyi olmasını sağlamaktadır. Javascript dilinin özellikleri şunlardır.
- Javascript kodları, Windows için “notepad++”, mac için “simple text” editörleri kullanılarak yazılır,
- Javascript kodları
- etiketi ile başlar ve etiket sonrası javascript kodu yazılır. Kapatma işlemi etiketi ile yapılır.
- Javascript kodları, CSS ve HTML ile birlikte çalışabiliyor,
- Tarayıcılarda, ön tanımlı, sorunsuz olarak çalışır,
- İnternet sitelerinde işlemlerin kolay yapılmasını sağlar,
Diğer yazılım dillerinde, javascript kodlarının sunduğu işlevsellik özelliği olmadığı için dünya genelinde en popüler ve en çok kullanılan programlama dili olmuştur.
Javascript Ne İşe Yarar?
Javascript öğrenilmesi ve kullanılması kolay bir programlama dilidir. İstemci tarafında çalışan ve web sayfalarının interaktif ve dinamik hale gelmesini, hızlı olmasını sağlayan bir dildir. Kısa sürede dünya genelinde popüler olmaya ve web tasarımcıları tarafından kullanılmaya başlanmıştır. Javascript ne işe yarar denildiğinde şunlar söylenebilir.
- Basit işlemlerin, daha basit yapılmasını sağlar,
- Html ve css ile birlikte bir bütün olarak çalışır.
- Kullanıcı ile etkileşime girerek, Mouse ve klavye hareketlerine göre cevap verir,
- Başka sunuculara istek göndererek, dosya yükleme ve indirme işleminin yapılmasını sağlar,
- Web sayfalarını ziyaret eden kullanıcılara çeşitli mesajlar göstererek sorular sorar.
- Her internet tarayıcısı üzerinde çalıştığı için tüm web sitelerinde kullanılır,
- İşlemci taraflı veriyi hatırlayarak, işlemlerin hızlı yapılmasını sağlar.
Javascript yeni eklentilerin yapılabilmesini sağlayan bir dildir ve çok geniş kapsamlı bir kütüphaneye sahiptir. Web sayfasını daha dinamik hale getirmek isteyenler için kolay işlem yapma ve geliştirme imkanı verir.
R10.Net Javascript Programlama Uzmanları ve Konuları
Web tasarım çalışmalarında birçok işlemin daha kolay yapılmasını ve sitelerin daha dinamik olmasını sağlayan javascript kodlarının nasıl kullanılabileceğini öğrenmek önemlidir. Javascript programlama başlığı altında yer verilen tüm bilgileri R10.net üzerinden bulabilirsiniz.
Javascript kodlarının ne işe yaradığını öğrenmek için zamanınız olmasa bile r10.net üzerinden ihtiyaç duyabileceğiniz bilgilere kısa sürede ulaşabilirsiniz. https://www.r10.net/javascript-programlama/ linkini seçtiğiniz anda R10.net, javascript programlama forum sayfasına ulaşabilirsiniz. Sayfada yer alan alt forum başlıkları şunlardır. Ajax, node.js, angular js, vue.js, dom and json scripting bu başlıkları seçtiğinizde, javascript programlama uzmanlarının soru, cevap ve yardım paylaşımlarını bulabilirsiniz.