Java & JSP Programlama
Web siteleri, web tabanlı içerikler oluşturmak isteyenler öncelikle java öğrenmelidir. Java nedir? Java programlama dili ile neler yapılır konusunu araştıranlar, R10.net üzerinden aradıkları bilgilere çok rahat ulaşabiliyor. Java programlama dili dinamik web siteleri oluşturulmasını sağlayan bir teknolojidir. Java server pages (jsp) ile ilgili kullanıcıların önerileri, paylaşımlarını R10.net’te bulabilirsiniz. Forum sayfası paylaşımlarında, kullanıcıların sormuş oldukları tüm soruları ve bu sorulara verilen cevaplara ulaşarak daha fazla bilgi sahibi olabilirsiniz. Web tasarımları çalışmalarında javanın önemini bilmek ve çalışmalarda kullanmak istenilen sonuca ulaşmanızı sağlayacaktır.
Java & JSP Programlama Nedir?
Java, 1995 yılında piyasaya sürülen, web sitesini daha kullanışlı ve eğlenceli hale getiren programlama dilidir. JPS (java server pages) java programlama dili teknolojilerinden birisidir ve xml, html dillerinde web sitelerinin oluşturulmasını sağlar. Jsp, java gücüden faydalanır ve esnek seçenekler sunar.
Java Server Pages Nedir?
JavaServer Pages, web sitesi tasarımlarında html kodları içerisine java komutlarının daha kolay yerleştirilmesini sağlayan java kütüphanesidir. Java kütüphanesi hazır komut kalıpları ile web sitelerinin daha dinamik sayfalardan oluşmasını sağlar. Jps kodları ; etiketi arasına yazılır.
Java Web Programlama Dili Nedir?
1996 yılında Sun Microsystems mühendisi tarafından açık kodlu olarak oluşturulmuş programlama dilidir. Çok işlevli, nesneye dönük, platformdan bağımsız yüksek performanslı dildir. Kullanıcı dostu yanı ile birçok uygulamanın hızlı geliştirilmesini sağlar. Birçok dilin yaptığı işlemi içeriğinde barındırıyor.
JSP ile Neler Yapılabilir?
Web tabanlı uygulamalar hazırlanırken html kodları içerisine yazılacak olan java komutlarının yerleştirilmesine yardımcı olan jsp kütüphanesi birçok işlemin yapılmasını sağlıyor.
- Web tabanlı İçerik Yönetim Sistemleri (CMS).
- Üyelik sistemleri oluşturma,
- Bloglar, Sosyal Medya uygulamaları,
- Veritabanı bağlantılı uygulama geliştirmeleri.
- Ziyaretçi istatistik uygulamaları,
- Web üzerinden doküman gönderme ve indirme yönetimi.
Jps, uygulama geliştirme işlemlerinde kullanılan diğer dillerin birçok işlemini yaparak dinamik sayfa oluşturmasını sağlıyor.
JSP’nin Avantajları
Web ve web tabanlı uygulama geliştirme işlemlerinde jps kullanıcı dostu özelliği ile birçok avantaj sunuyor.
Bu avantajlardan bazıları şunlardır;
Sunum ve program mantığı birbirinden ayrıdır.
- JSP Java programlama dilinin gücünden faydalanır.
- JSP farklı platformlarda ve farklı sunucularda rahat çalışabilir.
- JSP esnek olduğu için farklı uygulamalarda kullanılabilir.
- Html kodları içerisine yerleştirilen java kodları, jsp kullanımını sağlar.
JSP ve JSF Arasındaki Farklar
JSP (Java Server Pages) sunucularda çalışan html, css, javascript gibi dillerde şablon metni yazılmasını sağlayan java görünüm teknolojisi olarak tanımlanır. JSF (Java Server Faces), java uygulama programı arabirimlerinden birisidir. JSF bir çatı yapısıdır ve JSP’den farklı kullanıcı arayüzü sağlıyor. Java programlama dili ile hazırlanan web uygulamalarında önceden JSF kodları kullanılırken bazı isteklerin eksik kaldığı görülmüştür. Bu eksikliğin giderilmesi için JSP teknolojisi geliştirilmiştir.
JSF, java tabanlı web uygulama çerçevesi olarak kullanılır. JSP ise web sayfalarının geliştirilmesini ve farklı belge türlerine yardımcı olunmasını sağlayan java tabanlı teknolojidir. JSF ile görünümler, objeler ve kontrol sistemleri bölünerek kullanılabiliyor. Bölünerek kullanılabiliyor olması sematik kod yazılmasını sağlıyor. JSP teknolojisi ile html ve css kodları arasına java kodlarının kolay yerleştirilmesini sağlayarak aynı işlemlerin yapılmasını sağlıyor. JSP kütüphanesi, kodlama işlemlerinde hataların yapılmamasını ve geliştirmelerin daha hızlı geliştirilmesini sağlıyor.
JSP ile ASP Arasındaki Farklar
JSP, java sunucu sayfaları, ASP ise aktif sunucu sayfaları anlamına geliyor. Bu iki yazılım dili, web geliştirme işlemlerinde yaygın olarak kullanılır. JSP, Sun Microsystem tarafından oluşturulan bir java uzantısıdır. ASP, Windows tabanlı sistemlerde web sitesi oluşturulmasını sağlayan IIS sistemi parçası olarak oluşturulmuştur. Windows tarafından geliştirilmiştir ve Windows tabanlı sistemlerde kullanılır. JSP ve ASP program dilinin yaptığı işlemler karşılaştırıldığında aynı göreve yerine getirdikleri görülebilir.
Ancak her ikisinin de görevlerini farklı şekilde gerçekleştirdiği bilinir. ASP kodu, html kodları içerisine yerleştirilen java komutlarının yorumlanmasını sağlar. Bu yorumlama, jsp sayfalarının yükleme işlemlerinin zaman almasına neden olur. Yükleme işleminden sonra jsp kodunda değişiklik olmadığına işlemler hızlı gerçekleşecektir. Asp ve jsp kodlama dilleri sunucu taraflı çalışır. Jsp ücretsiz olarak kullanılırken, asp Microsoft ürünü olduğu için ücretlidir. Jsp kodları, Asp kodlarından daha hızlı çalışır. Windows tabanlı uygulama geliştirmelerinde ASP kullanılır. Linux tabanlı uygulama geliştirmelerinde sie JSP kullanılıyor.
R10.net Java & JSP programlama Konuları
Farklı veri tabanları kullanılarak web siteleri ve çeşitli web uygulamaları geliştirme çalışmaları yapmak isteyebilirsiniz. Java programlama dili ve kütüphanelerini kullanarak birçok uygulamayı basit işlem adımları ile oluşturabilirsiniz. Java & jsp programlama dili konularına R10.net üzerinden ulaşabiliyorsunuz. Java & JSP programı detayları, tanımları ve kullanımları hakkındaki bilgileri r10.net’te bulabilirsiniz. https://www.r10.net/java-jsp-programlama/ bağlantı linkini tıkladığınızda, java nedir? Java server pages nedir? Java hakkında bilgi paylaşımları kategorisine ulaşırsınız. Bu erişim yapan her kullanıcı, yeni konu başlığı oluşturarak, sorular sorabilir ve sorularına cevap alabilir.