Sürekli yeni makale eklenmektedir.
Epilepsi nedir, belirtileri nelerdir, tedavisi nasıldır? 355 kelime
HELLP Sendromu nedir, belirtileri nelerdir, tedavisi nasıldır? 305 kelime
Endoskopi nedir, nasıl yapılır? 358 kelime
Depresyon nedir, belirtileri nelerdir? 404 kelime
Tüp Bebek Tedavisinde Kilo Önemli Mi? Tüp Bebek Tedavisi Kimler İçin Gerekli? 450 kelime
Bronşit nedir, neden olur, belirtileri, tedavisi 800 kelime
A vitamininin faydaları 554 kelime
D vitamininin faydaları 251 kelime
E vitamininin faydaları 355 kelime
Ayvanın faydaları nelerdir, nasıl tüketilir? 256 kelime
Sigaranın zararları nelerdir? 275 kelime
Bağışıklık sistemi nedir? Bağışıklık sistemi nasıl güçlendirilir? 322 kelime
Borderline kişilik bozukluğu nedir? 672 kelime
Aralıklı oruç nedir, nasıl yapılır? 501 kelime
Amerikan diyeti nedir, nasıl uygulanır? 268 kelime
Diyetlerde en sık yapılan hatalar 317 kelime
Dropshipping Nedir? Nasıl Yapılır? 284 kelime
Gözaltı Morluğu Nedir? Gözaltı Morlukları Neden Olur? Ne İyi Gelir? 450 kelime
Cilt bakım kremleri ile ışıldayın 470 kelime
Kaş waxı nedir, nasıl uygulanır? 313 kelime
Botoks nedir? 301 kelime
Örnek makale:
Rezene Çayı Faydaları Nelerdir? Zayıflatır Mı? Nasıl Demlenir?
Maydanozgiller familyasına ait olan, boyu 2 metreyi bulabilen Rezene, uzun ömürlü ve heybetli bir bitkidir. Her yerinden şifa fışkıran bitkiden yüzlerce yıldır alternatif tıpta da etkin şekilde yararlanılmaktadır. Soğanı ve yaprakları yemeklerde kullanılırken, çayını hazırlamak için de tohumlarından faydalanılır. Sağlıklı yaşam konusunda çay şeklinde sıklıkla kullanılan Rezenenin kullanım alanları kadar faydaları da çeşitlidir.
Rezenenin faydaları nelerdir?
İçeriğinde bolca B ve C vitamini bulunan Rezene, mineral, potasyum ve kalsiyum bakımından da oldukça zengindir. Öksürüğü keser ve soğuk algınlığına iyi gelir. Balgam söktürücü özelliği vardır. Vücudu güçlendirir ve özellikle gaz şikâyetlerini geçirmekte faydalıdır. Rezene çayı faydaları bebeklerde gaz giderici olarak ortaya çıkarken, emziren annelerdeki gaz şikayetlerini de hafifletici etkiye sahiptir. Baş ağrısını giderir ve stresi azaltır. Anne sütünü artırdığı da bilinen faydaları arasındadır.
Yemeklerde kullanılması hazımsızlığa iyi gelirken, Rezene çayı faydası içinde bağışıklığı güçlendirdiği için hastalıklara karşı direnç oluşumunu artırdığını da eklemek gerekir. Bağışıklığı güçlendiren ve kemiklerin dayanıklılığını artıran Rezene çayı aynı zamanda çok güçlü bir antioksidandır. Sindirim zorluklarını giderir ve üst solunum yolu enfeksiyonlarını, bağırsak parazitlerini yok eder. Göz hastalıklarında tedavi edici etkisi vardır. Adet düzenler ve adet sancılarını hafifletir. Kansere karşı koruyucudur. Kullanımına bağlı olarak iştah açıcı veya zayıflatıcı etkiye de sahiptir.
Dismenore hastalığından kaynaklanan bulantı, kusma, baş ağrısı gibi semptomların azalmasında yardımcıdır. Ağız kokusunu giderir. Zararlı toksinlerin atılmasını kolaylaştırır ve ödem attırır. Kemik ve diş ağrılarını geçirici etkisi de vardır. Rezene çayı faydaları İbrahim Saraçoğlu tarafından da belirtildiği üzere sıklıkla bebeklerin gaz sorununu gidermekte, daha rahat uyumalarını sağlamakta ve annelerin sütünü artırmakta oldukça etkili bir alternatiftir.
Rezene Çayı Ne İşe Yarar?
Tıp alanında da kullanılan rezene mutfakların vazgeçilmezidir. Etkili ve oldukça faydalı bir bitkidir ve günümüzde Rezene çayı pek çok hastalık için kullanılmaktadır. Balgam söktürücü, ödem ve toksin attırıcı olarak kullanımı yaygın olduğu kadar, bağırsakların çalışması için de faydalıdır. Rezene çayı gaz şikayetlerini giderdiği için hem yetişkinlerde, hem de bebeklerde etkilidir. Gözler için faydalı olan rezene tohumunun yanı sıra, çay olarak tüketmek de bünyeyi kuvvetlendirir. Kolesterole ve sindirim sistemine iyi gelen bir bitkidir. Antioksidan bakımından zengin olması nedeniyle serbest radikallerin en büyük düşmanıdır. Her türlü bakteri kökenli hastalığa iyi geldiği gibi, sağlıklı bir ömre sahip olmak için kullanılır.
- Rezene Çayı Zayıflatır Mı?
- Rezene Çayı Uyku Yapar Mı?
- Rezene Çayı Göğüs Büyütür Mü?
- Rezene Çayı Adet Söktürücü Etkisi
Rezene Çayı Zararları ve Yan Etkileri
Alternatif tıp tedavilerinde özellikle Hindistan ve Çin’de çok uzun yıllardır kullanılan Rezene çayı sağlığa faydalıdır ancak fazla kullanımından kaynaklı sorunlara da neden olmaktadır. Kurutularak yıl boyunca kullanılabilecek Rezene çayızararları konusunda da bilgi almak ve bilinçli şekilde tüketmek önemlidir. Özellikle düzenli ilaç kullanan kişiler için sakıncalı olabileceğinden mutlaka hekime danışarak tüketilmelidir.
Fazla Rezene çayı tüketmek baş ağrısı, cilt döküntüleri, titreme, kusma, cilt kızarıklıkları, mide bulantısı gibi sorunlara neden olurken, Epilepsi hastalığı olan kişiler için de sakıncalıdır. Özellikle bu hastalığı uyarıcı bir etkiye sahip olduğundan kullanılmamalıdır. Cildinde iltihaplanma veya kabarmalar olan, alerjen bir bünyeye sahip kişiler de bu çayı tüketmemelidirler. Bu sorunları olan kimselerin Rezene çayı içmeleri halinde karın ağrısı gibi sorunlar yaşadıkları bilinmektedir.
Ana rahminde sıkıntılara neden olduğu bilinen çayı gebelik döneminde kullanmaktan kaçınılmalıdır. Öte yandan meme kanseri veya rahim kanseri ile ilgili tedavisi süren kişilerin de Rezene çayını içmemeleri önerilir.
Rezene Çayı Nasıl Demlenir?
Rezene çayı demlemek oldukça basittir ancak bazı püf noktaları vardır. Doğru şekilde demlenmeyen Rezene çayının etkisi de zayıf olacaktır. Rezene çayı kullanımı konusunda bitkinin sağladığı faydalardan azami şekilde yararlanabilmek için öncelikle doğal olmasına dikkat etmek gerekir. Yemeklerden önce içilmesiyle bağırsak sorunlarına iyi gelen ve hazmı kolaylaştıran çay sindirim sistemleri üstünde son derece etkili olduğundan doğru şekilde demlenmelidir.
İçinde besleyici yağlar bulunan Rezene tohumlarını kullanırken ölçüye dikkat etmek gerekir. Rezene çayı yapılışı için genellikle önerilen ölçü 1 çorba kaşığı Rezene tohumunu 1 bardak kaynar suyun içine atarak demlemektir. Tohumlarda serbest radikaller bulunduğu için bu anlamda fayda sağlanacaksa mutlaka önceden bir havan yardımı ile tohumların ezilmesi gerekmektedir.
Orta ateşte yanan ocakta bir tencere içine koyulan 1 bardak suyun kaynamasından sonra rezene tohumlarını ilave etmek ve kısık ateşte yaklaşık 2-3 dakika kadar kaynattıktan sonra ocağın altını kapatmak en doğru yöntemdir. Buradaki önemli nokta ocağın rezene tohumları atıldığında kısık şekilde yanmasıdır zira harlı ateşte tohumların tüm faydalı özellikleri, içerdiği mineral ve vitaminler yok olacaktır.
Rezene Çayı Nasıl İçilmeli? Ne Zaman Etkisini Gösterir?
Doğru şekilde demlenmiş bir Rezene çayı, düzenli tüketildiğinde etkisini göstermeye başlar. Bir kez içildiğinde elbette mucizevi bir etki yaratmadığı için kişilerin günde 2-3 bardak içerek bunu alışkanlık haline getirmeleri son derece önemlidir. Herhangi bir engeli veya hastalığı olmayan kişiler için Rezene çayını günde 1-2 defa içmek sağlığa oldukça faydalıdır.
Çayı ocaktan aldıktan sonra demlenmesi için bırakmalı ve olabildiğince ılık şekilde tüketmelidir. Maksimum fayda sağlanabilmesi açısından Rezene çayını ılık tüketmek ve tatlandırmak için de bal kullanmak gerekir. Soğuk veya aşırı sıcak şekilde tüketildiğinde yağlar ve mineraller etkisini kaybedeceği için ağzı yakmayacak ısıda içilmesine özen gösterilmelidir.
Açık ortamda beklemiş Rezeneleri almamaya özen gösterilmelidir. Uzun süre havayla temas etmiş bitkideki uçucu yağ oranı da düşük olacağından beklenen etki de zayıflayacaktır. Kapalı şekilde satılan ve bilinen markalardan oluşan ürünler tercih edilmelidir. Rezene çayı etkileri tam olarak doğru şekilde demlendiğinde ve aşırı soğuk veya sıcak olarak tüketilmediğinde ortaya çıkar.
Ödemeler: Enpara, İş Bankası