• 09-10-2020, 21:00:14
    #1
    Şuan AKP - MHP erken seçim olmayacağını ve zamanında yapılacağını söylüyor. Ancak son günlerde HDP'li milletvekilleri hakkında soruşturmalardan dolayı ara seçim riski oluşuyor. Sebeplerini açıklamaya çalışayım...

    Kilit nokta: Anayasa 78. Maddesi
    Anayasa'nın 78. maddesine göre; "Boşalan üyeliklerin sayısı, üye tamsayısının yüzde beşini bulduğu hallerde, ara seçimlerin üç ay içinde yapılmasına karar verilir" belirtilmiştir. Bu ne demek? Bu şu demek; 600 milletvekilinin 30'unun milletvekilliğinin düşmesi ve/veya düşürülmesi halinde ara seçim yapılacaktır.

    Güncel olarak 14 milletvekilinin vekilliği düşürülmüş durumda. (Bknz.; güncel Türkiye Büyük Millet Meclisi Milletvekilleri Dağılımı https://www.tbmm.gov.tr/develop/owa/milletvekillerimiz_sd.dagilim)

    Geçtiğimiz günlerde Mardin Milletvekili Turna Çelik hakkında taciz ile ilgili bir dava gündeme geldi. Bunun üzerine HDP, Mardin Milletvekili Turna Çelik'i partisinden ihraç etti ve mecliste de soruşturma açılması için dokunulmazlığı kaldırıldı. Şayet Çelik'in milletvekilliği düşürülmesi için komisyon raporu hazırlanırsa, HDP'nin oylama da evet oyu vereceklerini belirttiler. Bu durumda göz önüne alınırsa Çelik'in milletvekilliği de düştüğünde milletvekiliği düşen sayısı 15 olacak.

    Yine son günlerde 7 HDP'li milletvekili hakkında soruşturma ve gözaltılar oldu. Şayet AKP ve MHP gündem değiştirme gibi bir amacı olmadan suçluların cezasını çekmesi için adım attıysa, 7 milletvekilinin daha milletvekilliği düşecek gibi görünüyor. Böylece düşen milletvekilliği sayısı 22 olacak.

    Ankara kulislerinde bu konu çok fazla konuşulmaya başlandı. Bu konuşmalar arasında en fazla dikkat çekilen ise; şayet soruşturma ve gözaltına alınan 7 milletvekilinin vekilliği düşürülürse, HDP'nin 8 milletvekilinin vekillikten istifa edeceği yönünde.

    Anayasa'nın bahsettiğimiz 78. maddesinde yine belirtildiği gibi; "genel seçimden 30 ay geçmedikçe ara seçime gidilemeyeceğine" yönelik hükmü bulunmaktadır. Son seçim Haziran 2018'de yapılmıştır. Üzerinden 30 ay geçtiği tarih 2021 Ocak'tır. 30 ay geçtikten sonra 3 ay içerisinde ara seçim yapılması yönünde karar verilmek zorunda. Bu durumda en geç Nisan 2021'de ara seçim zorunluluğu doğar.

    Bakalım HDP'nin 7 milletvekiline yapılan soruşturma ve gözaltı kararları suni gündem için mi? Bana kalırsa terör örgütüyle bağlantısı olan tüm partilerin kapatılması gerekir. Sonucu ne olursa olsun...
  • 09-10-2020, 21:03:12
    #2
    iyi de zaten o maddenin hükmünün yok sayılması Reis tarafından bir Khk(kanun hükmünde kararname) ye bakar yada meclis toplanır direk o maddeyi değişir. O koltuğu Erdoğan süresi dolana kadar bırakmaz. Dolar 8 lira olmuş, 15 lira olsa yine bırakmaz..
  • 09-10-2020, 21:09:20
    #3
    HbY adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
    iyi de zaten o maddenin hükmünün yok sayılması Reis tarafından bir Khk(kanun hükmünde kararname) ye bakar yada meclis toplanır direk o maddeyi değişir. O koltuğu Erdoğan süresi dolana kadar bırakmaz. Dolar 8 lira olmuş, 15 lira olsa yine bırakmaz..
    Bildiğim kadarıyla bu durum gerçekleşirse genel seçim olur, Cumhurbaşkanlığı seçimi olmaz. Tabi sayın Cumhurbaşkanı da genel seçimde Cumhurbaşkanlığı seçimi de yapılsın demezse...
  • 09-10-2020, 21:10:30
    #4
    CanDostu adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
    Bildiğim kadarıyla bu durum gerçekleşirse genel seçim olur, Cumhurbaşkanlığı seçimi olmaz. Tabi sayın Cumhurbaşkanı da genel seçimde Cumhurbaşkanlığı seçimi de yapılsın demezse...
    genel seçimde zaten aynı zamanda cumhurbaşka'nıda seçiliyor ustam, Başbakanlık kalktı yeni sistemde Cumhurbaşkanı ve Millet vekilleri aynı seçimle seçiliyor.
  • 09-10-2020, 21:12:06
    #5
    Hangi partili olursak olalım ama teröre sempati duyan hiçbir partinin mecliste olmaması gerekir.

    Fakat kapatmak yeterli değildir.Kapatırsın ABC isminde yeni bir parti açılır önemli olan parti açmayı zorlaştırmak.Bu yapılırsa Türkiye daha güzel bir hal alabilir diye düşünüyorum
  • 09-10-2020, 21:46:21
    #6
    Keşke bugün konuşanlar 15-20 sene öncede konuşsalardı. Rüzgara göre değil delikanlı gibi erkekeçe dik dursalardı. İğreniyorum inanin...........
  • 09-10-2020, 22:00:49
    #7
    Bir tanesinin tecavüzden dolayı milletvekilliği düşürüldü ve yargılanacak
  • 10-10-2020, 00:18:44
    #8
    mahmutk adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
    kanun hükmünde kararname yani yeni adı ile cumhurbaşkanı kararnamesi Anayasa hükümlerini değiştiremez. yok saymasını sağlayamaz. Anayasayı değiştirmek için de yeterli milletvekili iktidar partisi ve ortağında yok. Yani bu dediğiniz şey şu an için mümkün değil.
    sizce bu erken bir seçimin olmaması için engel olabilirmi yani Cumhurbaşka'nı Erdoğan istemediği halde bu ülkede seçim olurmu?
  • 10-10-2020, 01:02:30
    #9
    mahmutk adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
    Cumhurbaşkanı isterse meclisi fesheder seçimleri yeniler ancak seçilme hakkını boşa kullanmış olur. Ve bu durumda seçimlere katılamama riski olur. Bu topa girmez.
    Seçilme hakkının boşa gitmemesi için meclisin karar vermesi lazım
    Madde 116 gayet net

    MADDE 116- Türkiye Büyük Millet Meclisi, üye tamsayısının beşte üç çoğunluğuyla seçimlerin yenilenmesine karar verebilir. Bu halde Türkiye Büyük Millet Meclisi genel seçimi ile Cumhurbaşkanlığı seçimi birlikte yapılır.
    Cumhurbaşkanının seçimlerin yenilenmesine karar vermesi halinde, Türkiye Büyük Millet Meclisi genel seçimi ile Cumhurbaşkanlığı seçimi birlikte yapılır.
    Cumhurbaşkanının ikinci döneminde Meclis tarafından seçimlerin yenilenmesine karar verilmesi halinde, Cumhurbaşkanı bir defa daha aday olabilir.
    Seçimlerinin birlikte yenilenmesine karar verilen Meclisin ve Cumhurbaşkanının yetki ve görevleri, yeni Meclisin ve Cumhurbaşkanının göreve başlamasına kadar devam eder.
    Bu şekilde seçilen Meclis ve Cumhurbaşkanının görev süreleri de beş yıldır.”

    meclisin beşte üçü ise 360 milletvekili yapıyor. cumhur ittifakında o kadar milletvekili yok
    o zaman ufukta erken bir seçim görülmüyor kanısına varabiliyoruz değilmi?