Google Search Console, SEO uzmanlarının adeta sağ kolu gibi olan Google tarafından ücretsiz olarak sunulan bir araçtır. SEMrush, Ahrefs, SEOmonitor gibi SEO analiz araçları çok pahalıdır. Bu nedenle, kurumsal firmalarda yada ajanslarda çalışmayan SEO uzmanları bu araçları kullanmaktan mahrum kalıyorlar. Bundan ötürü, Google Search Console bu durumdaki SEO uzmanları için ayrı bir öneme sahiptir. Peki, 2020 yılında Google Search Console ile SEO’da başarı teknikleri nelerdir, hangi sekmeler önemlidir, nelere dikkat edilmelidir? İşte tüm bu soruların yanıtlarını bu yazımda sizlerle paylaşacağım.
Arama Sonuçlarındaki Performansı
Organik aramalardaki performansı Google Search Console, performans sekmesi üzerinden kolaylıkla analiz edilebilir. Anahtar kelime, URL bazlı tıklama sayısı, ortalama tıklama oranı, görüntüleme sayısı, ortalama konum gibi metrikler analiz ve strateji sürecinde yol göstericidir. Bu metrikleri kullanarak aksiyonlar alabilir ve başarı yakalayabiliriz.
Sorgular: Anahtar Kelime Sayısını Arttırın
Performans sekmesindeki sorgular metriği ile sitenize hangi anahtar kelimeler üzerinden trafik geldiğini görebilirsiniz. Daha önce anahtar kelime analizi yaptığınızı varsayarak sorgular üzerinden gelen tıklamalar ve trafik çekmeniz gereken anahtar kelimelerin kıyasını yapabilirsiniz. Aranma hacmi olan ve direkt dönüşüm olabilecek anahtar kelimelerin bu sorgu listesinde yer almasını sağlayınız. Sorgu yapılan anahtar kelimeler ile gösterim, tıklama sayısı ve tıklama oranını detaylıca inceleyerek aksiyonlar alabilirsiniz.
Sayfalar: Tıklama Oranını (TO) Arttırın
Sayfalarınızın aldığı tıklama, gösterim, ortalama tıklama oranı ve ortalama konumu çok dikkatli bir şekilde incelenmelidir. Özellikle gösterim ve tıklama arasındaki ilişki iyi analiz edilmelidir. Tıklama Oranı (TO) = Tıklama Sayısı / Gösterim Sayısı şeklindedir. Örneğin, bir anahtar kelimenin 5 tıklama ve 100 gösterim varsa, TO %5 olacaktır. Yüksek bir TO başarının resmi diye biliriz. Bu nedenle sayfaların ve sorguların tıklama oranı ne kadar yüksek olursa o kadar başarılı olunmuş demektir. Tabi bu sektördeki rekabet derecesine ve rakiplerin kimler olduğuna göre değişebilir.
Peki, sayfaların Tıklama Oranı (TO) nasıl arttırabilir ve ne gibi aksiyonlar alabilirsiniz?
Google Search Console performans sekmesindeyken sayfaları seçiniz. Tıklama Sayısı, Gösterim Sayısı, Ortalama Tıklama Oranı ve Ortalama Konum metriklerini de işaretleyiniz. Filtreleme kullanarak son 3 ayı seçiniz ve ortalama konumu 9’dan (konumu 9’dan büyük olan sayfalar ikinci sayfada sıralama alıyor demektir) büyük olan sayfaları listeleyiniz. Sayfaları listeledikten sonra bu sayfaları title, URL, description, içerik, PA ve aldığı backlink bakımından inceleyiniz ve gerekli iyileştirmeleri yada güncellemeleri yapınız. Anahtar kelimenin bu incelediğiniz yerlerde geçip geçmediğini, içeriklerin kaliteli olup olmadığına dikkat ediniz.
Eğer ortalama konumu 9’dan küçükse yani ilk sayfada ise ve sayfa/sayfalar çok gösterim alıyor ama yeterli seviyede tıklama almadığı için Tıklama Oranı (TO) düşük ise bu veri bize ne anlatmak isteyebilir? Şunu, müşteriler kapıdan geçiyor ama mağazaya girmiyor demektir. Bu nedenle, mağaza vitrinini yenilemek gerekir. Peki, bunu nasıl yapacağız? El cevap, title ve description ile. Title ve descriptionları daha efektik yazmalı ve kullanıcıların dikkatini çekecek sihirli kelimeler yazılmalıdır. Biraz empati ve sektör takibi ile bunlar kolaylıkla bulunabilir.
Örneğin satış yapan bir e-ticaret sitesiyseniz sayfa başlıklarına şu ifadeleri ekleyebilirsiniz:
– Hemen Tıkla
– İndirim Fırsatları
– %30 İndirim
– En düşük Fiyat
– Kargo Bedava
– Taksit İmkanı
– Ucuza Al
Cihazlar: Mobile Öncelik Verin
Tıklamaların hangi cihazlar üzerinden gerçekleştiğini görebilirsiniz. Tıklamaların ve ortalama tıklama oranı en yüksek olan cihazların masa üstü mü, mobil mi, tablet mi olduğunu görebilir ve buna göre aksiyonlar alabilirsiniz. Mobil kullanımın artmasıyla yapılan araştırmalar gösteriyor ki mobil cihazarlardan gelen trafikte büyük artışlar yaşanıyor. Hatta bazı sitelerin organik trafiğinin geneli neredeyse mobil üzerinden geliyor. Arama motoru devi Google’da mobile first indexing ile bu konuda web yöneticilere mobile önem vermeleri gerektiğini belirtti.
Hız
Google tarafından sunulan harika bir sekmedir. Hız, artık kullanıcılar ve arama motoları için çok önemli bir kriter. Bu nedenle sayfaların yüklenme süreleri de çok önemli. Bu sekme üzerinden mobil ve masaüstü üzerinden açılan tüm sayfaların hız durumunun yavaş, orta ve hızlı olarak grafiğine ulaşabilirsiniz. Ayrıca yavaş ve orta hızda açılan sayfalardaki sorunları da görebilirsiniz. Bu sorunları bir yazılımcıyla anlaşarak çözebilirsiniz.
Devamı için tıklayınız: https://www.cengizgonultas.com/googl...eknikleri-698/
İpucu: Google Search Console ile SEO’da başarı teknikleri
1
●257