Destek verdiğimiz bir firma ile tam 12 ayda (pazaryerleri kullanmadan) 5 milyon ciroya ulaştık. Adımları, karşılaştığımız sıkıntıları, geliştirdiğimiz çözümleri tek tek burada paylaşacağım.
yeni başlayan arkadaşlara yol göstermesi dileğiyle
Sormak istediğiniz soruları sorabilirsiniz.
Site adresi ve bazı ticari bilgileri firma yetkililerinin talebi üzerine paylaşmayacağım. Site adresini bulan arkadaşlar lütfen ürün grubu ve site adresini yorum olarak paylaşmayınız.Firma benim değil, ben sadece e-ticaret süreçlerini yönettim. Benim makaleyi paylaşma amacım şu ürünler çok satıyor vs. değil, satış arttırma yolları.
2020 kasım ayında eticaret sitemizi tam profesyonel açmak istedik ve altyapı olarak opencart kullandık.
Firmanın elinde stoklu ürünler ve tedarik gücü vardı. Başlangıç için entegrasyon, kargo ve sipariş operasyonlarına profesyonel çözümler üretmemiz gerekliydi.
Ürünlerin hepsi barkodlandı, sayıldı ve raflandı. Bunun amacı stok takibini kolaylaştırmak ve ürün bulunabilirliğini arttırmaktı. Yani X ürün sipariş geldiğinde bu ürün 3.katta B rafının 23. Çekmecesinde diye adresini belirtmeliydi, artan çeşitlilik ve yanlış ürün gönderimlerini minimuma düşürmek için. Bu süreçleri tamamladıktan sonra eticaret için kategori yapımızı, başlangıç için açılacak ürünleri vs. analiz ettik.
Bize uygun olan entegrasyon firmasını seçip, ürünlerin girişini hızlı bir şekilde tamamladık.
Ticimax ideasoft kullanmak istemedik. Yıllık ücretlerinden ve kısıtlı erişimlerinden dolayı.
Başlangıç için cimri ve akakçe ile ilerledik güzel dönüşler aldık fakat haftalık yüksek ücretler ödüyorduk, farklı çözümler bulmamız gerekliydi.
1 ay boyunca google reklamları verdik. Remarketing vs. gelen sonuçlar güzeldi fakat yetersizdi.
Google reklamlarını bırakıp 1 ay boyunca seobeyaz firması ile çalışmalar yaptık. güzel sonuçlar yakaladık. [Rekabeti düşük olan kelimelerde hızlıca ilk sayfalara yerleştik ve sitemize girişlerde ve sipariş oranlarında yükselişler oldu.]
Google merchant ile çalışmaya başladık. Reklam maliyetini, ve seo süreçlerini geçici olarak durdurduk.
aradan 3 ay geçti. geriye dönüp baktığımızda biz ürünleri ürünlerin piyasa fiyatının altına koyarsak satabiliyoruz, 10 lira farklı yazsak bile satamıyoruz. Bizim bunu çözümlememiz gerekliydi. Yani ucuz kim satarsa değil, marka bilinirliğini arttırmak, müşterileri kendimize yöneltmek ve bunları yaparken müşterilere de yüksek fiyatlar sunmamamız gerekliydi. Küçük kampanyalar ile müşteri deneyimini arttırmaya çalıştık. X ürün alana Y hediye, X al Y öde vs. Bunlarda güzel sonuçlar verdi fakat, toplu siparişleri arttırdı. Bizim amacımız toptan satmak da değil, son kullanıcıya ürünü tarafımızca ulaştırmak bilinirliği arttırmaktı.
Müşterileri elde tutmak için sitede misafir alışverişlerini kapattık. Fakat bu bize daha kötü sonuçlar yarattı. Sipariş sayıları ve günlük ortalama üye sayısı düştü. Tekrar misafir alışverişlerini açtık. Bu noktada yapmamız gereken aslında müşterileri ufak kampanyalar ile üyeliğe yönlendirmekti. Yani üye ol %2 ek indirim kazan vs. fakat bunu henüz yapmadık
Yılın ortasına geldiğimizde seobeyazın seo sonuçlarının etkisinin ve google merchant ın geri dönüşlerinin çok güzel olduğunu gözlemledik. Her gün piyasa analizi, rekabet analizi yapmaya başladık. Rakipleri analiz ediyor, daha iyisini geliştirmek için çalışmalar yapıyorduk. Sektörünüz ne olursa olsun, bunu kesinlikle kullanmalısınız.
Yıl sonunda 5 milyon ciro ile yılı kapattık. Bu süreçte dikkat edilmesi gerekenleri aşağıda listeleyeceğim.
- Benim için en büyük yanlış, gördüğü sektöre yönelmek
- Altyapı seçimine takılmayın.
- Site tasarımına söylenenlere çok takılmayın.
- Arkadaş çevrenizde, akrabalarınızda şurası olmamış burası olmamış gibi söylemler olabilir. Her söylenene takılmayın. Siteniz hazır olduktan sonra front end developer arkadaşlarımızdan rica ederek analiz ettirebilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken menülerde birisi 16px iken diğeri 18 px olmasın, Renkler tasarıma ve ürün grubuna uyumlu olsun, kullanımı kolay olsun yeterli. Her kullanıcı 3 girişte alışır zaten.
- Kategori yapınıza ve ürün girişlerine dikkat edin.
Ürün girişlerine aşırı özen gösterin ve kesinlikle etiket kullanın. Örneğin ayakkabı satacaksınız başlık için sabit bir yapınız olsun. Örneğin;
Marka + Model + Numara gibi sabitler oluşturun
Bir ürünün adı
Nike Air Force 39 Numara iken, diğerinin adı
40 Numara Air Jordan Nike Ayakkabı OLMASIN.
Ürünün etiketlerinde çok aranan kelimeler kullanın fakat bir de rakiplerinizin göremediği kullanıcıların arama ihtimali olduğu kelimelere de yer verebilirsiniz.
- Sipariş almak sizi mutlu etmesin, daha fazlasını isteyin.
- Her e-ticaret sitesi açan kazanmaz, pes etmeyin.
Siteyi açtım, parayı kazanamadım diye bir şey yok arkadaşlar. Siz marka değilsiniz, bilinirliğiniz güvenilirliğiniz zaman alacak. Elbette sitenin katlısı büyük fakat pazarlama yöntemlerini bulmalısınız. Günlük düşük reklam bütçesi ayarlayın haftalık analiz edin, satamıyorsanız tekrar analiz edin farklı yollar deneyin inanın bana sonunda mutlaka doğru yöntemi bulacaksınız.
- Farklı taktikler geliştirin
- Vaktiniz varsa kendiniz yapın.
- Pazaryerlerini kesinlikle tavsiye etmiyorum.
Ek olarak hbden 4 bin lira alacağınız var ve pazartesi günü hesabınıza yatacak. Siz cuma günü bir siparişi aksiyona aldıysanız onun komisyonunu pazartesi alacağınızdan kesebiliyor.
- Sosyal medya kullanın.
- Paketlerde ilk görünüşe dikkat edin.
- Akrabalara arkadaşa satmaya yönelmeyin.
- Kar oranınızı doğru belirleyin.
- Reklam mantıklı, başlangıç için zarar olabilir
- Konuya en çok gelen sorulardan birisi aylık reklam bütçeniz nedir sorusuydu. Reklam ve seo masrafımız sabit değil. aylardır google reklamı vermiyoruz. Şimdi ki tecrübelerim başladığımızda olsaydı 1 yılda elde ettiğimiz ciroyu ikiye katlayabilirdik. Peki sosyal medya yok, reklam yok nasıl satış yapıyorsunuz? sorusuna ise google ın ücretsiz bir aracı mevcut, başlangıç için ücretsiz yönetebilir sonrasında entegrasyonlara bağlayabilirsiniz. Marka ürün satarken o araç size her türlü yol gösteriyor. SEO yu artık kendi içimizde yapıyoruz onunda etkisi büyük. Marka ürün satmayan, kendi markasını yaratmak isteyen arkadaşlar içinde bir makale hazırlıyorum bu çok kapsamlı bir konu sektörden sektöre değişebiliyor o yüzden sizi yanlış yönlendirmek istemem söyleyeceğim tek şey reklamın sadece google ads ve facebook business ile kısıtlı olmadığını göz önünde bulundurun. Marka yönetimi diye google da onlarca makale bulabilirsiniz onlara da göz atabilirsiniz. Taleplere göre bende birkaç sektör için makale hazırlayabilirim.
Gelen sorular:
Satılan ürün kalemi nedir?
Sektör yapı market diyelim. Ortalama sepet sezona göre 250 ile 800 tl arasında değişiyor.
sadece Türkiye içine mi satışınız?
Evet sadece Türkiye üzerinde.
Ürün kategorisi nedir giyim mi? Ne kadar reklam masrafı oldu? Takipteyim teşekkürler
Kategorinin çok önemi yok hocam önemli olan satış taktiklerini bulmak. Reklama fazla yönelmedik.
Kar marjı ne kadar ?
Kar marjı kaydi değer, rakip analizlerine göre değişiyor.
Tebrikler,kullandığınız alt yapı/sistem/script nedir acaba
Opencart ve kullandığımız eklenti sayısı 3
Şirket alt yapısı tedarik zinciri nasıl kuruldu bunları muhakkak makalenize ekleyin hocam
Şirket mevcuttu zaten hocam yarım asırlık bir geçmişi vardı
ürün ler sadece sizde mi mevcut yoksa herkes satiyor mu, baskalari da satiyorsa siz piyasan ucuz mu verdiniz de bu kadar cok sattiniz hocam? hala satış devam ediyor mu? urunu nerden tedarik ettiniz?
Edindiğim tecrübe bana bunu çok güzel açıkladı. Sektörün pek önemi yok önemli olan ürün grubunun hedef kitlesi ve pazarlama taktiğiniz.
Ürünler sadece firmada mevcut değil, ucuz veren satıyordu biz bunu kırmayı başardık. Hala satışlar devam ediyor.
Kargo gideriniz nedir? Kapıda ödeme kullanıyor musunuz? İşin kargo kısmı ile ilgili detaylı bilgi alabilir miyiz?
kapıda ödeme kullanmıyoruz teslim alınmazsa ücret bizden kesiliyor. belirli tutar üzeri ücretiz ürünlerin fiyatları yazılırken değerlendiriliyor.
Yapı market sektöründe toptan satışlardan zaten palet bazlı alımlarda yüksek cirolar çıkar hocam?
Şöyle açıklayayım, biz b2b yapmıyoruz. Biz b2c yapıyoruz. Hedefimiz son kullanıcı toplu satış yapılmıyor fakat ayda 1 de olsa paket kadar olmasa da tek siparişte bir üründen 30 - 50 adet arası satış olabiliyor.
tebrikler, bir sorum var. Reklam dönüş oranları nasıl? Mesela 100 tl'lik reklam ile X kadar ziyaretçi çekiyoruz, bu ziyaretçilerin ortalama % Y'si alışveriş yapıyor, 100 tl lik reklamda XX tl ortalama satış oluyor. Bunun ortalama % X'i reklam giderimizi karşılıyor gibi. Yani reklama oranla ne kadar kar bırakıyor(sektöre göre değişkenlik gösterir ancak genel bi bilgi olur diye düşünüyorum) Birde makeleyi yayınlayınca alıntı yapabilirseniz sevinirim

Reklam çıkmıyoruz hocam uzun süredir, yapı market diyelim.
O kadar Trafigi nasil cektiniz, sitenin tasarimi ve altyapisi nasil?
Tasarımda sektörde lider olduğumuzu düşünüyorum fakat tasarımın etkisinin satış payına pek yansıdığını görmedim. Önemli olan pazarlama araçları. Sepete gittiğinde ürün tavsiyeleri, şu ürünü alana bu ürün x indirimli vs. Altyapı opencart.
Siteyi buldum ve inceledim, tebrik ederim. Opencart ile gayet temiz ve düzgün bir site olmuş. Fakat hız olayını iyileştirmeniz gerekiyor diye düşünüyorum. Ara beklemeler ve açılma süreleri daha iyi olmalı böylelikle siteniz daha hızlı yükselecektir.
Öncelikle paylaşmadığınız için teşekkür ederim. @wave; Hız olayı içinde sunucu değiştireceğiz. Aklımızda şuan @odeaweb; var müsait bir zamanda görüşme sağlayacağım

büyük ihtimal seo çalışmaları çok sağlam yapıldı 1 yıl kısa bi dönem değil istenince başarılıyormuş demekki.
Evet, seo çalışmalarımız güzel ilerliyor
Reklam olmadan bu cirolara ulaşmanızın bence iki sebebi olabilir. Birincisi SEO olsa gerek, ikincisi de elinizde büyük sosyal medya hesapları var ve bunları kullandınız.
Sosyal medya hesabını açtık bıraktık, seonun etkisi büyük bir ay forumdan arkadaşa yaptırdık geriye kalan kısımlar ise kendi içimizde çözülüyor. Şubat ayından sonra seo için farklı planlamalarımız mevcut.
Hammadde olarak alınıp ürünleştirilip satılıyor mu sitede acaba. Bu durumda kar marjı güzel olur.
Hocam sorunuz çok güzel, kendi işimi kuracak olsam bu yönden ilerlerdim. Yeni arkadaşlara tavsiyem hammadde aldığınızda illaki gerekli makinalarınız olacak diye bir şey yok, sanayide birisi ile anlaşıp yaptırabilirler mesela zamanında dekorasyon ürünleri satışı yapmıştım. MDF yi alıp sanayide kestirip ürünleştiriyordum. Makinam yoktu, ama güzel kar marjı oluyordu. Güzel sonunuz için teşekkür ederim bu yazdıklarımda yeni arkadaşlara yol göstermesi dileğiyle. @NewRomance;
Kargo operasyonunu nasıl sürdürüyorsunuz? Kargo ile anlaşmanız nasıl acaba?
Yurtiçi kargo ile çalışmaktayız hocam sipariş paketleme birimine iletiliyor, belirli saatlerde ürünler raflardan toplanıp saat 17 de kargoya teslim ediliyor
İçeriği sürekli güncelleyeceğim, sorularınızı sorabilirsiniz.
Hazır sistemi olan veya fikri olan arkadaşlar aşağıda whatsapp numaramdan bana yazabilir elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışacağım, yoğunluktan dönüşlerim geç olabilir. Tedarik ağını kesinlikle paylaşmayacağım bilginiz olsun.