• 09-12-2019, 22:58:55
    #1
    Merhaba arkadaşlar,

    Vergi borcu ile ilgili en çok merak edilen sorulardan biri ile devam edelim. "Eşimin, annemin, babamın veya kardeşimin ya da arkadaşımın üzerine mal varlığımı devrettim ya da sahip olduğum mal varlığını bunlara satıp teslim ettim. Bu işlemlerin vergi borcu karşısındaki durumu nedir?" sorusuna cevap verelim.

    Vergi incelemesinden sonra ihbarname gelmesi üzerine hiçbir şey yapmamış, uzlaşmış ve ödememiş ya da dava açıp kaybetmiş borçlulardan, sonrasında kendisine ödeme emri gelmesine rağmen mal beyanında bulunmayanlarla, malı bulunmadığını bildiren veyahut beyan ettiği malların borcuna yetmeyeceği anlaşılanların, ödeme müddetinin başladığı tarihten geriye doğru iki yıl içinde veya ödeme müddetinin başlamasından sonra yaptıkları bağışlamalar ve karşılıksız devir sayılan diğer işlemleri hükümsüzdür. Yine bu zaman kapsamında üçüncü dereceye kadar (bu derece dahil) kan bağı bulunan yakınlarıyla, eşler ve ikinci dereceye kadar (bu derece dahil) sıhri hısımlar (evlilik akrabalığı, örneğin kayınço) arasında yapılan bedeli ödenen satışlar hükümsüzdür. 2. Kime yapılırsa yapılsın olduğundan düşük bedelle yapılan satışlar da bağışlama gibi hükümsüzdür. Buradaki hükümsüzlüğün anlamı vergi dairesi bu akitleri feshettirip bunları haczedebilir demektir.

    Yine, Vergi incelemesinden sonra ihbarname gelmesi üzerine hiçbir şey yapmamış, uzlaşmış ve ödememiş ya da dava açıp kaybetmiş borçlulardan, sonrasında kendisine ödeme emri gelmesine rağmen mal beyanında bulunmayanlarla, malı bulunmadığını bildiren veyahut beyan ettiği malların borcuna yetmeyeceği anlaşılanların ödeme müddetinin başladığı tarihten geriye doğru iki yıl içinde veya ödeme müddetinin başlamasından sonra yaptıkları, önceden taahhüt edilmiş olması müstesna olmak üzere borçlu tarafından mevcut bir borcu temin için yapılan rehin sözleşmeleri ile borca karşılık sıra dışı mallar ile yapılan ödemeler (gayrimenkul veya araçla gibi) ve vadesi gelmemiş bir borç için yapılan ödemeler de hükümsüzdür.

    En önemlisi de, vergi borcunun tahsiline imkan bırakmamak maksadıyla, borçlunun malı bulunmadığı veya borca yetmediği takdirde vergi borcunun bir kısmının veya tamamının tahsiline imkan bırakmamak maksadıyla borçlu tarafından yapılan bir taraflı muamelelerle, borçlunun maksadını bilen veya bilmesi lazım gelen kimselerle yapılan bütün sözleşmeler tarihleri ne olursa olsun hükümsüzdür. Bunun anlamı vergi borcunu ödememek için yapılan danışıklı satışların da hükümsüz olmasıdır. Hem de ne zaman yapıldığı önemli değildir.

    Sonuç olarak, vergi inceleme ve yargı aşamasına geçtikten sonra artık mevzu muhasebe olmaktan çıkar ve hukuk alanına girer. Haklarınızı anlatmaya devam edeceğim.
  • 09-12-2019, 23:14:31
    #2
    İncelemeye girmemişler üstünde ne varsa çıkarsın

    sanırım üstünüze bir ev varsa bu haczedilip satılamıyor diyorlar bu doğrumu
  • 09-12-2019, 23:18:33
    #3
    snnysf adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
    İncelemeye girmemişler üstünde ne varsa çıkarsın

    sanırım üstünüze bir ev varsa bu haczedilip satılamıyor diyorlar bu doğrumu
    Tek ev haczedilemez. Ancak ev villa falan olmamalı. Mütevazi olmalı.
  • 23-12-2019, 20:44:14
    #4
    Başkası adına adsens hesabı açmak vergilendirmemeyi gerektirmez. Bu durum araştırılıp geliri kim elde etmişse onun adına işlem yapılır.
  • 06-01-2020, 22:52:08
    #5
    Mal varlığını korumak elde etmekten daha zordur
  • 06-01-2020, 23:22:35
    #6
    Değerli bilgiler için teşekkür ederim Hocam.

    alcaym adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
    Merhaba arkadaşlar,
    ....
    Arkadaşlar, böyle önemli konularda yapılan bilgilendirmelere bir teşekkürü çok görmeyelim lütfen!
  • 06-03-2020, 11:44:40
    #7
    Bazı arkadaşlar adsense hesabını bir başkasının üzerine yapmış. Bu sorumluluğu kaldırmaz. Vergi müfettişi gerçeği öğrendiği an gelir elde edene vergi çıkarar. Ayrıca gelir elde edildikten sonra gelirin bağışlama ya da başka suretle bir başkasına intikali vergilendirmeyi etkilemez.