Hocam merhabalar düşünceleriniz çok kıymetli ve haklı bakış açılarını da yansıtmaktadır. Bu konuya farklı bir bakış açısıyla yorum getirmek istedim. Özellikle defin işlemleri gibi davranışların aslında standart bir ritüele dönüştüğünü görmemiz bazı şeyleri kabullenmemizde fayda sağlayacaktır. Sizin paylaşımınız psikolojik ve realistik bir tarafı öne çıkarmakla beraber ben de bunun altyapısı olabileceğini düşündüğüm bir durumu ifade etmek istedim. Öncelikle kendi topraklarımız ve inancımız gereği İslamiyette cenazenin bekletilmemesi önerilmektedir. Bir de bu sürecin biyolojik tarafı vardır. Cenazelerin hemen defnedilmesi koku ve bakteri açısından çok önem arz etmektedir. Ayrıca defin, cenaze merasimlerinde bu durumun getirdiği baskı ile acıyla baş edememe ve o nedenle de kaçınma davranışı ile süreci hemen bitirme güdüsü doğuyor olabilir. Ayrıca psikolojik olarak hayatta kalma refleksiyle birlikte insanlar gündelik işlerine hemen dönme düşüncesine istemsizce de olsa başvuruyorlar. Aslında insanlar ölüden değil de ölümün kendilerine hissettirdiklerinden kaçarlar. Bu yüzden o 20 dakika ölene değil kendi ölümlerine ayrılan 20 dakika da olabilir.