Daha önce uzunca bi cevap yazıyoken başka işlerim çıkınca yarım kalmıştı ve unutmuştum açıkçası bu konuyu. Şimdi tekrar gördüm. Kısaca sorularına merak ettiklerine bi kaç cevap veriyim.
Öncelikle genel bir kaç şey söylemek istiyorum.
Sizler sitelerinizle dmoza başvurmazsınız sadece editöre öneri yaparsınız, eklemek ya da eklememek editörün insiyatifindedir Dmoz yönergeleri çerçevesinde. Tabiki suistimal yaptığını düşündüğünüz editörleri şikayet edebilirsiniz. Ama şunu unutmayın dmoza nekadar çok kaliteli site eklerse bir editör, dmozda yükselmesinde etkili olur bu. O yüzden editörler kaliteli siteleri ararlar, bulurlar eklerler.
Pek çoğunuza göre sitelerinizi en kalitelisidir. Ama işin aslı öyle değil maalesef. Burda pek çok konuda eklenmiyorum, şöyle yapmıyorum böyle ypamıyorum, dmoz editörlerine paramı vermek lazım tarzı şikayetlerde bulunan arkadaşların bazılarından eklenemyen site adreslerini istediğimde, bazıları gönderdiler. Siteleri inceledim ve genel olarak sitelerin kopyala/yapıştırla oluşturulduğunu ve/veya içeriklerinde illegal materyaller bulunduğunu gördüm. En çok rastladığım durumda kopya sitelerdi. Ama ortada orjinal olan hiçbişey yoktu.
Ve genel şikayetlerden biri de,
Kategoride listelenen sitelerle aynıyım ya da daha kaliteliyim neden eklenmiyorum.
Eklenmeme sebebiniz zaten o sitelerle aynı olmanızdır muhtemelen, bi fark koyamamanızdır ve/veya başvurunuz henüz incelenmemiştir. Dediğim gibi siteniz gerçekten hakediyorsa editörlerin sitenizi eklememsi gibi bir durum söz konusu değildir çünkü bu editörlerin dmozdaki geleceğini etkiliyor.
@Alpinux
Başvurunu, önerdiğin linkleri vs vs tam olarak bilmediğim için ona tam yorum getiremem üst editörlerin taktiridir. Ama tahmini şeyler söyleyebilirim.
Kendi siten dışında siteler öner o 3 site için. Hatta sana önerim ilgi duyduğun başka bir alana başvurabilrisin kendi sitenin bulunmadığı bir kategoriye. Kabul edilirsen bir süre yaptığın düzenlemelerle kendini gösterirsin ve ilerde bu kategori içinde yetki isteyebilrisin.