Botnet'in çözümü bir seviyede vardır. Yüzde 100 çözümü yoktur, olmayacaktır. Ancak botnet'in çözümü değil de zombi pc'leri temizlemek daha mantıklı bir yaklaşım olabilir. Botnet bulaşmış bir linux / windows pc'ye fix yazılarak içerisinde bulunan trojen v.s. silinerek botnet'çilerin client sayısı düşürülebilir. Sonuç da botnet basan kişiler bizim server olarak kullandığımız pc'ler üzerinden sağa sola trafik basmakta. 7/24 online ve trafikleri yüksek olduğu için server'larımızı doğru düzgün! kontrol edersek bunun önüne ciddi anlamda geçebiliriz. Burada da işi bilen kişilerin hosting'cilik yapmasına kadar dayanıyor. Yüzde yüz bitirmesede ciddi anlamda engellenebilir. Burada da dünyada kaçtane server var? Gibisinden bir durum ortaya çıkabilir. Bu yüzden doğru fix + her dilde yayınlanarak, kesinlikle zararsız bir şekilde gönüllü bir anti-botnet ekibi kurularak doğru şekilde yapılabilir.

Gelelim kendi çabamızla engellememize. İlk öncelikle botnet'i engellemek demeyelim de, dayanabilmek için hattımızın geniş, server'larımızın sağlam, gerekli firewall'ların alınmış olması gerekiyor ( Bu çözüm değil sadece dayanabilmek için yapılacaklar ). Daha sonra botnet nasıl yapılıyor sorusuna yanıt bulmak gerekiyor. Ve elimizde 100 tane bot bulmamız gerekmekte. Network'e bir siniffer kurulur. Kendi PC'nize botnet saldırısı yapar, siniffer üzerinden geçen paketleri okursunuz. Burada ortak birşeyler bulabilmeniz çok zordur ama gereksiz istekleri bir anlamda anlayabilirsiniz. Sürekli test ve doğru gözlemlerle bir nevi önüne geçilebilir. Zaten bot bulabilsem bu konuda ben de zamanın da çok araştırma yaptım ve bir sonuca belki ulaşabilirdim. Ama ne yazıkki gelin botnete çözüm bulalım bu yüzden elinizde ki botlardan bize verin gösterin dediğiniz de elin de olan kişiler sanal alemin en büyük gücünü herkes den saklamaktadır.

Umarım yardımcı olabilmişimdir.

Sevgiler.