Linux Dünyasında kaybolmamanın elde olmadığı bu dönemde deneme ve makale arası bir yazımı sizlerle paylaşmak istedim. Yazının orjinaline
buradan ulaşabilirsiniz.
MİLLİ İŞLETİM SİSTEMİ
“PARDUS”
Üzerine yazılar yazıldı, haberler yapıldı, tartışma programlarına konu oldu. Yani tam bir olaydı. Nasıl olay olmasın Microsoft’un işletim sistemi alanındaki tekeline karşı açılmış bir savaştı. Biz bu yazımızda Pardus ve Pardusun gelişim sürecini konu edineceğiz.
Pardus, ismini nesli tükenmek üzere olan Anadolu Parsında almaktadır. Her ara sürümünde de yine Anadolu’daki nesli tehlikedeki hayvanların ismini kullanıyor. Alman yapımı Linux işleitm sistemi örnek alınarak 2003 yılında TÜBİTAK merkezli başlatılan Pardus projesi kaynak kodlarını değişime açmakla binlerce kişinin geliştireceği milli işletim sistemi halini alıverdi. Yaklaşık 5 yıldır eksikliklerini gidererek gelişen pardus, geçtiğimiz günlerde Pardus Lynix Lynix sürümüyle birlikte kullanıcılarla buluştu. Kurulumu oldukça basit olan Pardus, tamamıyla ücretsizdir ve
:: Pardus :: TÃ�BİTAK/UEKAE :: adresinden ulaşıma açıktır.
Peki, gelişi pardus, pc kullanıcıları tarafından nasıl karşılanmıştı ve kullanım durumu neydi? İlk sürümlerindeki eksiklikleri gidermeyi bilen pardus kullanıcılar tarafından olumlu karşılandı. Ücretsiz olması pc kullanıcılarının pardusu tercih etme sebeplerinden bir diğeri oldu. Pardusun piyasaya etkisi de gözden kaçacak cinsten değildir yarıca. Pardus artılarının yanında eksileriyle de adından söz ettirdi. Birçok program Windows’a uygun hazırlandığı için Pardus ilk başlarda çoğu programı çalıştırdı. Buna kısmen çözüm getirilmesi başka bir durum. Ayrıca Pardusun .exe uzantılı dosyaları çalıştırmaması diğer bir sorundu. Bu durum .exe kullanmaya alışmış pc kullanıcılarını bir hayli zor duruma düşürdü.
Aslında Pardus’un Xp’den bir diğer farkı pc kullanıcılarının lehine olması ve bunların ücretsiz olması sebebiyle hackerlerin hedef tahtası olmamasıdır. “Kurallar yıkılmak için vardır.” Mantığıyla yola çıkan hackerler sınırlandırma getiren hemen hemen her sisteme saldırıyorlar. Xp ve Xp türü işletim sistemleri için hazırlanmış çalışmalar ücretli olduğu için deneme süresi olarak en fazla 30 gün sunuyorlar. Durum böyle olunca buralar hacker hedef tahtası haline geliyor diyebiliriz. Peki saldırıya uğramaması ne anlama geliyor? Benim pc’me hiç hacker saldırmadı ki… gibi ifadelere cevap verecek olursak hacker sopayı alıp da pc’ye saldıran birisi değildir. Zararlı yazılımlarla bilgisayarı zorlayan bazen ondan bilgi çalan, sistem açıklarından içeri sızan kişidir. Saldırıya uğramamış bilgisayara da antivirüs gibi bir program yüklemeye de gerek yoktur. İşte pc’yi kasan antivirüslere pardusta pek ihtiyaç duyulmuyor.
Pardusun bir diğer özelliği de alanında bir ilk olmasıdır. İlk defa bir milli işletim sistemi girişimi yapılmıştır. Ayrıca bu çalışma devlet eliyle desteklenmiştir ve şu an bazı devlet dairelerinde kullanılmaktadır. Sanırım Linux açık kaynak kodlu işletim sisteminde ilki oluştururken pardus bu durumu devlet eliyle resmi dairelerde kullanılması alanında ilk olmuştur. Almanya’da Linux’un bu kadar ilgi gördüğünü sanmıyorum.
Tüm bunlar göz önüne alındığında ve Pardusun ücretsiz olduğunu tekrar tekrar söylediğimizde Microsoft’un işletim sistemlerinde ve programlarında Türkiye’ye özel kampanya uygulaması içten bile değil. –Gerçi ne kadar kampanya uygulansa da Avrupa’dan ucuza alamayacağız. O ayrı bir mesele- Bu bir gerçek. Pardus halk tarafından tercih edilince Microsoft en son olarak Office 07 uygulamalarını içeren paketini %60’lara varan bir indirimle 70 dolar civarında satışa sunmuştu. Bu gidişle de Microsoft’un Pardus’un gelişimi karşısında ürünü cazip kılmak için kampanyaları hızlandıracak gibi görünüyor.
Pardus’un tarihinden, tarihi gelişiminden, artı ve eksilerinden bahsettik. Peki Pardus günümüzde ne durumda ve gelişmeler nelerdir? İsterseniz son olarak da bundan bahsedelim. Pardus şu an Genelkurmay ve Maliye bakanlıklarının bilgisayarlarında kullanılmaktadır. Geçtiğimiz ay içerisinde de Türkiye’yi ziyaret eden Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Enformasyon Yüksek Danışma Komitesi Başkanı Qu Weizhi başkanlığındaki heyet tarafından incelenen Pardus, onay alırsa nüfusu milyonlarla ifade edilen Çin’de pc kullanıcılarına devlet eliyle sunulacaktır. (Çince sürüm için çalışmalar başlatılacak) Ayrıca Çin hükümeti onay verirse tüm resmi dairelerde bilgisayarlara pardus kurulacak. Bu durum Mikrosoft’un dünya çapındaki işletim sistemi tekeline gerçekten büyük bir darbe vuracak gibi görünüyor. Ne diyelim, Pardus’u hak ettiği yerlerde görmek isteriz. Umarım bu yükseliş kısa süreli olmaz ve uzun vadede gerçekten hedeflere ulaşılır…
admin@forumaction.org