Google Fan Webmaster Forum - Tekil Mesaj Gösterimi - "Hadi forum kurayım" Mantığı....
Tekil Mesaj Gösterimi
  #1 (permalink)  
Eski 08-12-2007, 15:53:35
Dostnamez - ait Avatar
Dostnamez Dostnamez isimli üyemiz çevrimdışıdır. (Offline)
Street Melodeez

Denizli Şubesi
iTrader Puanı: (23)
iTrader Feedback: (100%)
Rep puanı: 43
Dostnamez isimli üyemiz hakkına hiçbir bilgimiz yok.
Dostnamez - MSN üzerinden Mesaj gönder
Tanımlı "Hadi forum kurayım" Mantığı....

Herkeze merhaba r10.net üyeleri; Uzun zamandır oturduğum şu koltukda forum kurulumu; forum sistemi;forum olayı . Hakkında düşünüyorum birşeyler yazıp insanların bu işe girmeden önce birşeylerin farkında olmalarını istiyorum.

İnternette uzun zamandır tecrübe edinmiş;Forum işine girmek isteyen arkadaşlar için bir kaç bilgi verici yazılarım oldu bunların toplamından bir sonuç çıkararak yazıyorum.İlgili olan arkadaşlar okurlar.

Forum nedir ne işe yarar ;
Herkezinde bildiği gibi özel bir yazı yazma paylaşım sistemi.Konu açarsınız, Cevap yazarsınız v.s. Bunlar bilinen şeyler zaten. Herkez bir forum kurup güzel bir ortam oluşturmak ister.Çünkü forum ilgilenilmesi ne kadar zor olsadada ; Eğleceli ve yönetimi kolay ve hoş bir sistem.

İşte bu trafiğin içinde forum kurmak isteyen arkadaşlar oluyor.Ucuzlayan host fiyatları Resellercilerin Hosting şirketi olarak tanıtımları; İnsanları webde "PARA KAZANMA HIRSI" " BÜYÜME ARZUSU" "ŞAN-ŞÖHRET-İSİM" Yapma gayeleri ile sonuçlanıyor.Hiç bir araştırma yapılmadan giriliyor.

Netle ilgisi çok olan webmaster arkadaşlarda yapıyor bu hataları.Yani birşeyleri araştırmadan giriyorlar.Ne ne değildir demiyorlar."Sabah olay hayrola" mantığıyla giriyoruz.
O arkadaşları eleştirme yapmıyorum,kızmıyorum çünkü doğal ilk zamanlarımda bende böyle işlerle çok uğraştım deneme yanılma yöntemiyle yeniyi daha yeni yeni öğrenmeye başlıyorsunuz.

Forum için gereksinimlerden bazıları ;

Domain isminiz anlamlı,kısa ve öz olmalı.
Forum sistemlerini az çok kavramış olmalısınız.
Forum alanında en çok tutulan ve iş gören (vBulletin'den Sistemini kullanmanızı öneririm).
Ve bu sistemin Güncel eklentilerini yüklemeli,En kısa zamanda bir vBulletin lisans sahibi olmalısınız.vBulletinden anlamalısınz.
İş görebilecek bir host sahibi olmalı, Bu host archive sistemini desteklemeli , hızlı olmalı,Sitenizi kaldırabilmeli,Free host veya SPonsor host olmamalıdır.
Gününüzün büyük saatini foruma ayırabilmelisiniz.(Çünkü forum ilgi gerektirir)
Sabrınız olmalı; Forum önünüze bir sürü engel çıkartacak eğerki çıkarmıyorsa o forumda bir sorun var demektir.Bunlar db error , Olabilir forumda oluşan sorunlar olabilir,Forumdaki bir kriz olabilir . v.s v.s
Webmasterlikten az anlamalısınız.Googlede bir yerlere gelmelisinizki Forumunuza insanlar girip beyensin.Reklam vererek büyüyecek birşey değil forum.
Düzgün kelimelerle kullanarak içeriğinizle alakalı anahtar kelimeleri sitenizde barındırıp O kelimelere ağırlık verirseniz Yükselirsiniz.Yükselmeniz zor olabilir; Ama dikkat etmeniz düşmeniz çok kolay olacaktır.
Etrafınızda bildiğiniz forumları takip edin; Adminleri neler yapıyorlar ne için uğraşıyorlar; Nasıl bir strateji izliyorlar öğreneceksinizki az çok bir birikim sahibi olmalısınızki birşeyler üretip ortaya hoş birşey çıkarın.
Forumun sadece googleden gelen hit olmadığının farkında olun.Orada insanları eğlendirecek birşeyler yapmalı kalıcı userleride sağlamalısınız.
Forum sistemi bir çok gereksinimi içinde bulundurur. İlk önce yönetim oluşturmalı konu açacak insanları bulundurmalı bu insanlara sevgi göstermeli onları forumda kalıcı olmasını sağlamalısınız.İkinci olarak O forum hakkkında bilgi sahibi olmalısınız.

Bu ve bunlar gibi bir çok detay var.Bunları Takip ederek bulabilirsiniz.Forumunuzun bu yönler bakımıdan kusursuz olması Sitenizin bir yerlere varabileceğini göstermiyor Malesef.Günde yüzlerce forum kuruluyor.Kimisi free host kimisi sponsor kimisi gerçekten emek verilerek kurulmaya çalışılan forumlar.Fakat bu forumlardan 1 tanesi belki 2 tanesi tutuyor ve devamlılığını sağlıyor.Onlarda belki 1 sene sonra kapanıyor.
Belgesellerdeki gibi Bir çita yavrusunun doğuşundan itibaren annesinden ayrılıp kaybolsu ve aslanlar tarafından öldürmesi.Aslanlar engellerdir.Engelleri aşabilirse yaşar...

Burda amacım sadece yapmanız gerekenleri söylemek değil.Ama genç webmaster arkadaşlarımın forum işine girmek istemeleri düşünmeden birşey yapmalıdır.Dediğim gibi günde 100lerce forum kuruluyor belki bunlardanda 1-2 tanesi tutuyor bu 1-2 tanesinden 1 tanesi yaşıyor 1 yıl sonra ölüyor 1 tanesinin sonu meçhul.Forumların kazanç kaynağı adsenseden banlanması O forumun bitimine bir nevi örnekte oluşturabiliyor.Forum kurmadan önce ne kuruyorum ? neyim var elimdeki nedir ? diye düşünmeliyiz.Her gün bilinçsizce free şekilde kurulun forumlar hem büyük forumların gelişimini hemde bu işi gerçekten ustalığıyla yapan insanlara vuruyor.Bir forumun 4-5 ayda büyümesi beklenemez.BEKLENİLEMEZ.

Bir forumun bir yörüngeye girmesi için 1 seneyi aşkın bir süre geçmesi gerekiyor.Bu süre içinde yapılacak işler sizin İnternetteki yerinizi belirliyor.Sanılıyorki "forum işi kolaydır; Kuralım büyütelim 1-2 ayda 5-10 bin üye yaparız.Google adsensyide çaktıkmı hem para hem üye fena olmaz neyimiz eksik kuranlardan" diye düşünülüyor.Ama forum kurmadan önce iyice düşünün araştırın.Localhostunuzda deneyin yanılın öğrenin yapın bozun.Hiç bir forum 1-2 ay içinde bir yerlere varmıyacaktır. Forum işi kolay bir iş olmaktan çıktı.Hele bu zamanda bu kadar forum açılırken bir yer alabilmekte çok zordur.

Forum = Emek + Güç + Tecrübe + Akıl + İlgi Demektir.Bu yazının kısa bir özeti budur.

Bilmiyorum birşeyler anlatabildimmi ama Anlatabildiysem ne mutlu bana.Bu bir makelemidir bilemem; Bilgi verici bir metin yazmak istedim.Gerçekten düşünende okuyup bir karar vereceğini umuyorum.

Bu yazı alıntı değildir.Tamamen kendi düşündüklerimi kaleme alıp yazdım ve " BU YAZI SADECE R10.NETTE BULUNMAKTADIR"Teşekkürler .....

Konu Dostnamez tarafından (08-12-2007 Saat 15:57:11 ) de değiştirilmiştir..
Text Reklamlar