Temmuz - Ağustos 2013
Sitelerim açık mı diye kontrol edecek. PR, Alexa, kelimelerde sıralamalarım gibi verilerin istatistiklerini tutacak birşeyler arıyorum. Eskiden kullandıklarım bozulmuş.
18 Ağustos 2013
Ücretsiz birşey bulamadım. Bulduklarım pek işe yaramıyor. En iyisi kendim yazmak. Hemde satışa çıkarır para bile kazanırım.
...
Ama bi dakka ...
???
???
Birkaç gün önce rastgeldiğim
Linux`e katkıda bulunanlar listesinde hiç Türk olmaması dikkatimi çekmişti. Aynı şekilde
wordpress`te de kimse yoktu.
Türkiye'den neden açık kaynak projelere destek yok? Ya da neden açık kaynaklı büyük projeler çıkmıyor? Acaba benim biraz önceki düşüncem olabilir mi? "satarım para kazanırım"
Biz neden yapamıyoruz arkadaşlar? Neden beraber olamıyoruz? Biz onlardan daha kardeş değil miyiz? Misafirperlik bizde değil mi? Savaşta esir aldığı adamlara işkence yapmayan, yemek ikram edenler bizler değil miyiz? Noldu bize? Gözümüzü para bürümüş.
Evet tarih 18 Ağustos 2013 ve ben bir şeyler yapmalıydım. Ama şimdi çıksam hadi bir proje yapalım desem kim gelip benle çalışacak? Önce elimi taşın altına koyup bişeyler yapmalıydım. Ortaya birşeyler koymalıyım ki bana yardım edecek insanlar çıksın.
Hemen git hakkında araştırmalara başlayarak bilgi edindim. Github üzerinde bir depo açtım ve çalışmaya başladım. Çalışmalarımı zaten commit history bölümünden görebilirsiniz.
Ve şuan tarih 12 Eylül 2013. Ortaya birşeyler çıkardım.
Webmaster Panel
Webmaster Panel bizim yani webmaster`ların ihtiyaçlarına yönelik bir PHP scriptidir. Modüler yapısı sayesinde farklı farklı kişiler kendilerine ait çalışmalarını ekleyerek Webmaster Panel`e katkı yapabilirler. Ayrıca tema desteği vardır. Yeni temalar eklenebilir.
Neden PHP?
Aslında böyle bir uygulama masaüstü yazılım olsa daha kullanışlı olabilir. Ancak PHP konusunda bilgi sahibi insan daha fazla olduğu için bu dili seçtim.
Ne yapabilirim?
Öncelikle modül yazarak yazılımın işlevlerini arttırabilirsiniz veya tema yapabilirsiniz. Sistemin çekirdeğinde geliştirmeler yapabilirsiniz.
Öncelikli olarak bunlara ihtiyacımız var. Ancak herkes birşey yapabilir. Birisi test yapar hata bildirir. Birisi reklam yapar. Ne bileyim birisi bu konuyu yukarıda tutar herkes görmesi için. İllaki yapabileceğiniz birşey vardır. Bununla alakalı yukarıya bir anket ekliyorum. Anketi doldurarak destek verebilirsiniz. Ankette ben yaparım dediniz diye yapmak zorunda değilsiniz. Boş zamanınız olursa bakarsınız.
Hiç mi boş zamanınız yok?
Hiç boş kaldığınız olmuyor mu? R10 forumları arasında sıkıntıdan dolaştığınız, facebook`ta takıldığınız zamanlar yok mu? İşte size vaktinizi değerlendirmek için fırsat. Birbirimizin kodlarından birşeyler öğreniriz. Benim gibi daha önce hiç takım halinde çalışmamışsanız bu konuda deneyim kazanırsınız. Git hakkında bilgi sahibi olursunuz. Fena mı olur?
Bizim yazdığımız kodları çalıp kaçmayacağını nerden bilecez?
Kodları çalıp kaçma şansım yok. Github üzerinde herkese açık bir şekilde duruyor. İsteyen kendi bilgisayarına veya github hesabına klonluyor. Ayrıca geliştirme takımına katılan herkeste birer kopya olacak.
Birisi kodları alıp kapalı kaynak olarak satışa sunarsa?
Böyle bir risk var. Ancak zaten müşteri kitlesi bizler olduğumuz için tüm webmaster arkadaşlara bu projeyi duyurursak zaten kimse kapalı kaynaklısını almaz.
Nasıl katkıda bulunabilirim? www.webmasterpanel.net adresinde herşeyi git kullanımından başlayarak anlattım. Tek yapmanız gereken orayı incelemek. Kurup denemek için de yine bu adrese bakabilirsiniz. Şuan bir örnek tema ve bir örnek modül bulunuyor.
Var mısınız? Beraber yapalım, hepimiz kullanalım...
============================================
Modül yazmak istiyorum ancak wiki'yi okumak istemiyorum diyen varsa.
Şu 3 sayfaya bakması yeterli:
- Git Hakkında
- Windows veya Mac için github'ın kendi programı
- Modül Yapmak
Ancak Webmaster Panel standartlarına uygun kod yazmadığı için ileride modülü çalışmayabilir.
Yapılmayı bekleyen işler
Aşağıdaki görevlerden birisini yapmak isterseniz konu altında belirtin isminizi buraya yazalım.
- Kurulum ve genel olarak kullanım hakkında videolu veya resimli anlatım:
- Host temin edip demo kurulması ve her yeni sürümde demonun güncellenmesi:
- Kilometre Taşları sayfasındaki bekleyen işler.