Hocam evde ışığın tasarruflu kullanılması evin elektrik giderlerini sanırım %20 azaltır. 100 lira verirken 80 lira vermeye başlarız. Bir ev aylık 20 lira kâr eder. Bir de bunu şehir boyutunda düşünelim.
Türkiyeyi üçe bölelim. Büyük, Orta ve Küçük şehirler olarak. Büyük şehirlerde 100.000 tane elektrik direği olsun. Orta şehirlerde 50 Bin tane. Küçük şehirlerde 20 bin tane diyelim.
Akıllı yol lambaları sayesinde her bir lamba 10 kuruş kar ettirsin. Büyük şehirlerde 1.000.000 kuruş yani 10 bin lira, Orta şehirlerde 5 bin lira, Küçük şehirlerde ise 2 bin lira aylık elektrik tasarrufu olur.
Türkiyede 81 şehir var. Bunlardan %10'unun büyük %60'ının orta %30'unun da küçük şehir olduğunu varsayalım. 10 tane Büyük şehir var diyelim. 48 tane Orta 23 tane de küçük şehir olsun.
Bir büyük şehirden Türkiye akıllı lamba sistemine geçince 10.000 lira kar ediyorsa 10 büyük şehirde aylık 100.000 lira, 48 orta büyüklükteki şehirden 5 bin liradan 240 bin lira, 23 küçük şehirde de 2 bin liradan 46 bin lira oluyor. Hepsini topladığımızda benim aklımdan uydurduğum rakamlar ile yaklaşık olarak 386 Bin lira aylık kazancı oluyor Türkiye'nin. Senelik 4 Milyon 632 Bin TL.
Bu rakamları dediğim gibi salladım tamamen. Hiçbir bilimsel dayanağı yok. Ama ben hesaplamaları yaparken ışık varken yanmayan, ışık yokken yanan lambalar üzerine düşünerek yaptım. Bunun bir de ışığın gücüne göre kendisini ayarlayan ya da yol sensörü sayesinde yol boşken hiç yanmayan lambalar olarak düşünürseniz verdiğimiz rakamlar onlarca katına kadar çıkabilir.
Belki de yanılıyorumdur bilmiyorum ama liseden beri hep aydınlatma lambalarının israflı kullanıldığını düşünmüşümdür.