Bu ülke doğalgazı,petrolü neyle ithal ediyor dolarla değilmi.Bankalar bize verdiği kredileri nerden borçlanarak veriyor, dolar ile değilmi.
şimdi çok fazla derine inmeye gerek yok.Dolar mart ayından beri ne kadar arttı 25-30 kuruş değilmi.
Şimdi bu bize otomatik olarak ne olarak yansıyacak, zam olarak, devlet diyecekki, kardeşim kusura bakmayın dolar arttığı için doğalgaza zam yapmak zorundayım, botaş diyecekki, e kardeşim bu zam benide etkiliyor onun için bende mazota benzine zam yapmak zorundayım.
Şimdi mazota zam geldiğinde üretici diyecekki, kardeşim kusura bakmayın bende domatese,patatese zam yapmak zorundayım.(daha gübrelerini falan sokmuyorum işin içine çünkü onlarda ithal ediliyor.)
Bankalar, e kardeşim kusura bakmayın bende dolar üzerinden borçlandığım için,faizlere zam yapmak zorundayım diyecek.
daha eti,samanı, bilumum gereksiz dolarla yapılan ithalatları saymıyorum bile.
cari açık daha da artacak falan filan.yani adam,dolar ile borçlanıyor tl ile satıyor, burdada tl nin değeri düşüp doların euronun değeri artıyor.
e hayatımız için en gerekli olan şeyleri ithal ettiğimize göre, bu da fakirinden zenginine kadar herkesi etkileyecek otomatik olarak.
çayla kahveyle bu iş yürümez ben sana diyeyim, bu bakış açını değiştirmen lazım.
gören sanacak hergün zam yemiyorsunuz. Peki sana şunu sorayım sence dolar kaç para olmalı ve hiç artıp inmemeli mi ?