Yaklaşık 3 sene wp destek sitesi yönettim. Hatırlamıyorum yüzlerce özgün makale yazdım birçok çeviri yaptım ve temalar yaptım elimden geldiği kadar soru ve sorunlara çözüm yolları ürettim. Ücretli ücretsiz irili ufaklı abartısız 1000'lerce wp işi yaptım. Ben işin olumsuzluklarından bahsedeceğim.
Şimdiki düşünceme göre eğer 3-4 sene önce başka bir proje seçseydim harcadığım zaman ve emeğe göre çok daha getirisi olan bir proje yapmış olurdum. İyi bir destek sitesinden ücretli destek harici gelir elde edebileceğiz tek şey tanıtım yazısı belki çıkarsa link satışı. Eğer tanıtım yazısı ve link işine girerseniz kalitenizi düşürmeye başlıyorsunuz. Eğer ücretli hizmet vermeyi planlarsanız bu sefer ücretsiz destekler birikiyor veya destek vermemeye başlıyorsunuz buda sitenin güncelliğini ve popüleritesini yitirmesine neden oluyor. Bu iş kesinlikle bireysel yapılabilecek iş değil iyi bir ekip kurularak ücretli ve ücretsiz işleri aynı doğrultuda güncel bir şekilde sürdürebilmek önemli.
Benim şahsi fikrim eğer yeterli tecrübede ekip arkadaşların yoksa bu işe hiç girme onun yerine gelirli bir sektör seç ve wp ile alakalı bilgilerini ve tecrübelerini yeni projende uygula getiri anlamında çok çok daha fazlasını kazanacaksın.
Benim de aklımı kurcalayan buydu aslında, ücretli/ücretsiz destek konusu. Yoksa maddiyat açısından dediğiniz gibi çok bir beklenti sağlamayan bir proje. Ekip işi de mantıklı aslında, teşekkür ediyorum yorumunuz için.
Böyle birşeye ihtiyaç çok fazla bence. Fakat işin sürekliliği açısından yukarıdaki arkadaşımın söylediklerine katılıyorum. Sağlam bir ekip gerekiyor.
Şöyle olabilir; Mesela bir portal sitesi kurarsınız. Buradan devamlı güncel makaleleri yayınlarsınız. Forum kısmıda, ziyaretçilere kapalı olur. Aylık 10 tl gibi sembolik bir ücret ile foruma üye olunur. Sizlerde buradan sorulara cevap verirsiniz. Forumda birde vip üyelik olur. Ücreti daha yüksek olan. Bu arkadaşlarada, ftp, cpanel vs. Üzerinden destek verirsiniz.
Ama, webmaster forumları varken, insanlar niye sizi seçsin ? İşte bu soruya mantıklı bir cevap verildiğinde, başarılı olmamanız için neden yok. Gereken belli. Sağlam bir ekip, hırs ve azim. Başarılar.
Ücretli üyelikte çok mantıklı bir öneri hocam, hem ekibe bir kazanç imkanı sağlanır. Hem sitenin masrafları karşılanır. Ek olarak ücretli paketler düşünmüştüm, wordpress hakkında yani ilk kurulum paketleri. Buda aynı şekilde bir kazanç imkanı olabilir. Blogtan dersleri, eklentileri ve temaları yayımlamayı düşünmüştüm. Forum içerisinden de destek kısmını yapmayı planlıyordum. Vip üyelik olayına da katılıyorum yapılabilir, sorunlarla uğraşmak istemeyenler sorunlarını dile getireceklerdir.
Bizi niye seçsinler? Aslında kilit soru bu. Bizi seçmeleri için sebep yok aslında başlangıç için yani. Zamanla oturur, kişiler sitenin kalitesini görmeye başladığında zamanla isim yapar diye tahmin ediyorum. Webmaster forumlarında özellikle r10'u baz alacak olursak, herkes bu işten ekmek yediği için basit sorunları olan kişilere yardım ediliyor fakat diğer sorunlar çözümlenemeden eski konuların arasına karışıyor. Bu da webmaster sitelerinden bizi ayıran bir sebep olabilir.
WP üzerine kurulan çok ciddi sayıda site ve işin içinden çıkamayan bir çok insan da olduğunu düşünüldüğünde işini iyi yaptığını kanıtlamaya başladığı andan itibaren MARKA olmaması için hiçbir sebep yok.
Ancak bu durum için direkt ücretli bir üyelik sistemi ile başlamamak lazım. Tabi bence...
Yalnız kesinlikle tutacak bir proje diyebilirim.
Hocam sonra birkaç sene içerisinde kullanımı oldukça fazlalaştığı için, talepte oldukça fazla. Wordpress konusunda Türkçe kaynaklara bakacak olursak çoğu aktifliği yitirmiş siteler. Böyle bir proje yapılırsa bende tutacağına inanıyorum. Yorumunuz için teşekkür ederim.
Wordpress ile ilgili her türlü soru ve sorunun internette artık cevabı var. WordPress codex sitesinden her türlü bilgiyi bulabiliyoruz ve daha derin sorunlarda zaten forumlarda cevaplanmış durumda.
Düşündüğünüz projeyi 2 sene öncesinden yapsaydınız kesinlikle önerirdim. Ancak şuan hiç girmenizi önermiyorum.
Hocam cevaplar olan siteler mevcut doğru fakat güncelliği yitirmiş site çok. Wordpress Codex olayına gelecek olursak, sağlam bir kaynak olduğu doğru fakat insanlar burayı nasıl kullanacaklarını bilmiyorlar. Bizim insanımız hazıra alışmış durumda.