1. Sorum: Şirket kurmam şart mı yoksa şirket kurmadan da bu şekilde devam edebilir miyim?
2. Sorum: Şirketi kurabilirsem (ki kurmak da bir şey yok orası basit biliyorum) ben vergilendirmemi neye göre yapacağım?
3. Sorum: Bu sektörde biliyorsunuz 5 TL-10 TL gibi düşük miktarlı işler de oluyor. Her iş için fatura kesmek ve faturayı müşteriye ulaştırmam mı gerekiyor? Bu faturayı ulaştırma ücreti yaptığım işten daha fazla tutacaktır şüphesiz...
1. şahıs şirketi kurabilirsiniz ancak vergi oranı yüksek olacaktır. tek ortaklı ltd şirketi kurmanızı tavsiye ederim. %20 oranında vergi ödersiniz.
2. her gelir için fatura kesmek durumundasınız. her gelirinizin %18'ini kdv ve kalan tutarın (tek ortaklı ltd şirketi ise) %20'i gelir vergisi ödersiniz. bir de işyeri kira ise stopaj olayı var ancak şirket adresi olarak kendi evinizi gösterebilirsiniz.
3. toplu çalıştığınız kişilere aylık toplu fatura kesebilirsiniz. ancak her bir gelir için mutlaka fatura şart. fiş imkanını araştırın daha kolay olur. sektör yeni olduğu için fiş olur mu bilmiyorum. fatura ebatları küçük olursa daha az kağıt harcanız. tarayıp internetten gönderebilirsiniz. karşı taraf da bu şekilde kullanabilir. ancak kesip kenara koya da bilirsiniz. tabi maliyenin bunları görmemesi lazım.
son olarak küçük tutar transferlerini takip ederler mi bilmiyorum ancak transfer sayısı fazla ise belki oradan dikkat çekebilir. ancak sizin işe gelene kadar daha bir sürü sanal gelir kalemi var.