e-ticaret sistemi hazir ve ilk siparis alinabilir vaziyete geldikten sonra, sürekli yapilmasi gereken isler olacaktir elbet. bu, sistemin taninirligi, trafik ve siparislerine göre degisir.
- müsteriler e-posta ile bilgi isteyecek (geri dönülmezse müsteri de geri dönmeyecek)
- siparisler gelecek (paketleme, kargo, fatura islemi, stok yönetimi, istatistik ve tedarik)
- bazi ürünler geri gelecek (iade yönetimi, gerekirse degisim yönetimi)
- siteyi tanitma (reklam kampanyalari, seo, roi vs.)
sattigin ürüne bagli bu isler icin günde 1-2, haftasonlari 8-10 saatini ayirarak carki döndürebilirsin... "ürünler pazartesi ve persembe kargoya verilir" gibi müsterilerinin de kabul edecegi sartlar koyarsin mesela.
en önemli konulardan birisi de güvenli tedarikcilerinin olmasi. sisteminde stok yönetini kullanirsan zamanla avantajlarini göreceksin muhakkak.
kisacasi: pat diye e-ticaret yapacagim diyerek ise girersen - olur da olmaz da...
planli, prensipli, bilincli bu isi yapacak olur, yapmaya baslarsan: o zaman kendin göreceksin zaten neyi nasil yapman gerektigini vs...
kolay gelsin.
Teşekkür ederim. 1 senedir bunun üzerinde düşünüyorum. Yaklaşık 4-5 senedir doğrudan e-ticaret konusunda incelemelerim falan oluyor.
En büyük sorun stok yönetimi olacak herhalde. Çünkü, yapacağım e-ticarette sistem şu şekilde. Atölye var tanıdığım, ürünlerinin fotoğraflarını çekip sisteme aktarıyorum, sipariş geldiğinde ise işte ondan sonrası karışık. Eğer ben atölyeye gidip yanımda fatura ile ürünü alıp oradan kargoya verirsem çok zor olacak. Eğer atölyedeki kişinin kargoya vermesini istersem kargo çok hızlı gerçekleşecek ama bu sefer de faturayı nasıl vericem müşteriye ?
Tabi şöyle bir şey de yapılabilir. Mesela pazartesi günü tüm siparişler toplanır. Salı günü sabah topluca faturaları kesilir ve atölyeye gidilip bütün siparişler oradan kargoya verilir. Harika olur bence.
- e-posta konusu sıkıntı olmaz. Gün içinde olsun, gece olsun her e-postaya cevap veririm.
- istatistik ve stok yönetimi problem olur. Stok yönetimini atölye sahibiyle konuşarak halletmeyi düşünüyorum. Aynı atölyenin ürettiklerini yan atölyede başka bir tanıdık üretiyor. O yüzden birisinde yoksa öbüründe illaki olacaktır. Eğer ikisinde de yoksa o halde müşteriye bilgi vereceğim. Tabii bu durumda dezavantajı avantaja çevirebilirim, müşteri kendisini özel hissedeceği için. İstatistik derken hangi ürünlerin ne kadar satıldığı, kaç günde müşteriye gittiği, hangi ürünlerin tutulduğu gibi bilgiler hesaplanılacaksa illaki bir program bulup, bu bilgiler tutarım. Bunlara göre belki bazı ürünlerden 10ar tane satın alıp daha hızlı kargolama yaparım.
- geri gelen ürünler için söylediğin yönetimi nasıl becerebileceğimi bilmiyorum ama araştırma, öğrenme, inceleme ve çabuk alışma konusunda sıkıntım yok. İletişim konusunda sıkıntım var o ayrı. Yani ürünü abuk sabuk nedenle geri gönderen müşteriye nazik olamam çok açıkça söylemek gerekirse.
- site tanıtım işini de kendim halletmeyi planlıyorum.
Yani ilk 6 ay içinde her şeyi kendim yapmak zorundayım. Biraz daha bilgi, fikir gelince artık 3-5 kredi, hibe aramaya koyulucam. Ondan sonra şahıs şirketiyle halledilebilir yasal işlemler. E-ticaret benim geleceğim olacağı için yukarıdaki söylediğin önerileri hayata geçirmeliyim. Zaten bazısı oluyor yavş yavaş.
Teşekkür ederim tekrar. İstanbul'da olsaydınız görüşme şansımız olurdu. Tüm iyi kişiler İStanbul dışı nedense