Poliçeleri okumazsanız böyle olur.
İşsizlik teminatı ve kaza teminatı vardır kredi için düzenlenen hayat sigortalarında.
Ama onunla ilgili bir anımı anlatayım size.
Kredi çektim 24 ay. 21 ay paşa paşa ödedim.
Son 3 ay kala işsiz kaldım. Bankaya başvurdum işsizlik teminatı için. 1 ay işsizliğinizin devam etmesi gerekli ve şu şu belgeleri gönderin dediler. Gönderdik, onaylandı. Sonra gittiler son taksiti ödediler sadece. Çünkü 1 ay işsiz gezeceksin, 1 ay evrakların onaylanacak 2 ay sonra ödeme yapmaya başlıyorlar ve 12 aya kadar taksitlerini ödüyorlar.
Lakin sözleşmede teminat riskin gerçekleştiği tarih yani, işsiz kalınan tarihten itibaren başlar yazmasına rağmen bana işsiz kaldıktan 2 ay sonra başlattılar teminatı ve 3 taksit yerine 1 taksit ödediler. Yani Ben bu hükümetin ve meclisin yaptığı işe lanet ediyorum. Devlet felsefesi gereği vatandaşına *********** gözüyle bakan adamların yaptığı yasalar sizin elinizi kolunuzu bağlar. Ben bu bankaya dava açsam 1 sene uğraşırım ve en fazla 2 taksiti geri alırım. Ama onların umurunda olmaz. Zaten bunu bildikleri için keyfi uygulama yaparlar çünkü sonunda firmanın maaşlı avukatları biraz mesai yapar ve 1000 kişiden 1'i hakkını aradığı için zarar etmezler. Ama şu devlet seni beni koruyabilse ben bu hata yüzünden bu bankayı 100 bin lira tazminata mahkum edebilsem bak nasıl mum gibi olurlar.
Telefonda müşteri temsilcisi ile konuşuyorum, Teminat kapsamı riskin gerçekleştiği tarihten itibaren başlar diyor, neden siz bu tarihten itibaren işletmiyorsunuz teminatı diyorum, siz öyle anlıyorsunuz sözleşmeden, bizim sistemimiz öyle değil diyor.
Ama Türk devleti Türk insanının bu tazminat sistemini para koparmak için kötü niyetli kullanacağını düşünür ama kötü niyetle hakkın hukukun ırzına geçen kurumlara sesini çıkarmaz.
Bu devlet, kurumların, organizasyonların bireyleri ezmesine müsaade eden bir felsefenin devletidir. Bizim halkımız da koyun olduğu için bu böye devam eder.