Kuralları Kendi Açımdan İnceledim. Yeni Kurallar Söz Konusu Değil. Eski Kurallar Aynen Olduğu Gibi Duruyor.
Sadece Eklenen Yeni 2 Kural
1. "Teklif usulü satışlarda; x.xxx den aşağı teklif vermeyiniz ibaresi kesinlikle olmalıdır."
2. " Jenerik Kategorisi satış başlıklarında uzantı belirtilmesi zorunludur."
Burada Açık Arttırma Olayında Değerlendirmek İsterseniz.
Son tekliften + 24 veya +48 Saat yerine Bir tarih ve Saat Konulsun Buda maximum : 48 Saat Olabilir Misal veriyorum 4/09/2012 Saat : 16:00'da Biter. ( Böylelikle Fake Tekliflerin Önüne Geçilmiş Olacaktır. )
Diğer Bir Önerim. Açık Arttırmada / İhalede Olan Bir Domain İçin " Hemen Al " İle Satıldı. MSN'den veya PM'den Teklif Geldi Domaini Sattık Gibi SATICILARIN Suistimale Açık bu Davranışı Ya Yasaklansın yada Bir Kısıtlama Getirilsin. Kısıtlama Olayı Madem " Hemen Al " Teklifi Geldi. Bu İhaleye Katılan ve En Yüksek Teklif Sahibi Olan Şahısa Bildirilsin, Öncelik İhalede Olan Şahsa Sunulsun ve Kimden "Hemen Al" teklifi Geldi ise Buraya Açık Açık Yazılsın.
Son olarak Bir Ara Grafik, Tasarım Bölümünde Söz Konusuydu 10 TL Altında Logo Yapmak Yasaklanmıştı. Grafik ve Tasarım Bölümündeki Arkadaşları Korumak Adına Güzel Bir Kuraldı.
Aynı Şekilde " 1 TL " den Başlayan Satışlar ve Normal İhale ile Satışlarda COM/NET/ORG Domainlerin Başlangıç Ücretleri İsterse 1 Gün Kalsın 1 Domaincileri korumak adına ve Piyasayı Ayaklar Altına Düşürmemek Adına " minimum istenen fiyat " 1 Domain Tescil Ücretinden Az Olmamalıdır. Diye Bir Kural Eklenirse Güzel OLur.
Toplu satış kategorisi açilmamiş mutlaka açilmali
Domain adresinin konuda belirtilme zorunlulugu neden Jenerik kategorisi ile sinirlandirilmiski? Her bolumde olmami bu genel satis bolumundede com net bolumundede gereksiz yere ilgimizi cekmiycek konulari okumakla vakit kaybetmek istemiyoruz.
Her bolum icin gecerli olsun bu
konuda bir çok yeni fikir vardı ama kurullar arasında bir çogunu göremedim, ek olarak acaba alt kategorilerde değişim olacak mı?
Açık arttırmada bulunan domain için diğer platformlarda satışta olduğu kaynakla birlikte belirtildiği gibi tekliflerin takip edilemediği kaynak belirtilemeyecek durumlar için satıcının domainini her platformda satabileceği baz alınarak madde eklenebilir satışa sunarken belirtilmesi şartıyla.
Bazı durumlarda satıcı domainini satıştan kaldırma ihtiyacı duyabilir. Herkesin samimiyetine itibar edilemeyeceği için satıştan kaldırma durumlarını içeren özellikle açık arttırmada bulunan ve teklif gelmiş satış konuları ile ilgili de madde eklenebilir olumlu veya olumsuz. Satıştan kaldırma konusunda esnek olunacaksa "Satış devam ettiği süre içinde satıcı domainini satıştan kaldırabilir" gibi bir madde eklenebilir. Satıştan kaldırma durumuna olumsuz yaklaşılıyorsa yine kesin bir yargıyla kurallara eklenmeli.
Toplu satis bolumu acilmadan konu basliginda domain adresi belirtme kurali uygulanamaz.
Misal jenerik bolumunde adam 2 adet jenerik satilik diyor nasil uygulancak kural.
Bir onceki yazimda belirtigim 2 kuralda olmaliki diger kurllarin anlami olsun.
com.tr domain alabilmek için marka başvurusu gerekiyor. nic.tr tr uzantılı domainlerin satışını yasaklamış durumda
ancak eğer marka başvurusu onaylanmış ve marka satın alınmış ise
nic.tr diyor ki ;
2. .tr Ülke kodlu alan adlarının satışı, kiralanması ve devri yasaktır. Alan
adlarının satışı, kiralanması ve devrinin tespiti halinde ilgili alan adı sahibine
ait alan adlarının tamamı iptal edilir. Alan adının devri, alan adı tahsisine esas
teşkil eden belgelendirilmiş hakların devri halinde mümkündür.
kısacası com.tr satışı marka belgesi konuya eklenmesi dahilinde forumda da serbest hale getirilebilir. yasal olarak bir sıkıntısı yok . tabi bu paintte marka belgesi çizip ekleyenlerin önüne geçmek içinde tpe.gov.tr online sorgulamadan alım öncesi yetkililer tarafından konu incelenmelidir.
Yeni kuralları incelediğinizde ivedilikle uygulanması gereken kurallar olduğunu görebilirsiniz. Kategoriyi belirli bir düzene oturtacak, alıcının ve satıcının mağduriyetini minimize edecek düzenlemelere gidildi..
Ben de şahsi fikrimi dile getirmek istedim.
Ne kadar sürede bir güncellenir bilemiyorum bu kurallar ama.. burada yazılanlar önemli.. Tıpkı önceki konuda yazılanların yeni kuralları belirlediği gibi burada yazılanlar da güncellemede ele alınacaktır.
Kategorize olayı şimdilik zor gözüküyor. Toplu satışları "Domain Satış" genel kategorisine açıp.. diğer satış konularını diğer uygun olan kategorilerde açarsanız, o sorun da şimdilik çözülebilir.
Diğer husus; satışlarda domain isimlerinin belirtilmesi hususu... Şahsen ben Önek'den yanayım domain satış bölümlerinde.. Uzantı Önek'leri..
Açık artırmaya kesin tarih belirtme olayı mantıksız. Siz diyeceksiniz ki 05.09.2012 saat: 23.00 da biter... kimse teklif vermeyecek, son dk da teklif verip alacak domaini... Backorder firmaları gibi teklif geldikten sonra 10 dk süre uzasın olayı derseniz bu yazılımsal bir olaydır.. Yok kendi imkanlarımızla takip edelim derseniz kimsenin o kadar boş vakti yok, her ihalenin tarihini takip edecek kadar.
Multi Satışlarda "msn" vs gibi satışlar da gerçekleşebilir. Bu sorun şöyle hallolabilir. Domain ihalesinde domaini artırımda üst sıradaki arkadaşa denir ki "hemen al da msn den biri ile anlaşmak üzereyim. rakam şudur. almak isterseniz ilk tercih hakkım sizedir. Alınmama durumunda da satışın gerçekleştiğine dair dekont satışa konulabilir." Başka türlü nasıl önüne geçilir tam olarak bilemiyorum. Çünkü burada 1 TL den satışa çıkardığım domaini mail yoluyla 500 e satmışlığım vardır.
Belirli bir limit altı satışın yasaklanması olayına aslında sıcak bakıyorum ama... Kişi söylediklerimizden ders çıkarmıyor yaşayarak öğrenecektir. 15 e aldığını 1 e artırıma çıkarsın, biraz zarar etsin.. Biraz bilinçlensin. Bunda da bir sakınca görmüyorum.
Domainin satıştan kaldırma olayı sadece domain satışa çıkarıldıktan sonra teklif gelmez ise gerçekleşebilir. Satışa çıkardı.. 2 dk sonra bile teklif gelmemiş ise satıştan çekebilir.
Yeni kuralları kategoride uygulamaya çalışıyorum. Vaktim elverdiğince.. Şu an için önem verdiğim 3 husus; * Domain Arıyorum kategorisinde bütçe belirtme zorunluluğu... * Jenerik Domain Satış kategorisinde uzantı ekleme zorunluluğu... * Teklif usulü satışlarda x.xxx belirtme zorunluluğu... Domain arıyorum kategorisinde 5-10 gün uyarıda bulundum bütçe belirtin diye... Şimdi bütçesiz tüm konuları vaktim elverdiğince kilitliyorum. Jenerik Domain Satış kategorisindeki satışlara uzantı ekliyorum. Bu ekleme işlemleri de bi 5-10 gün olur. Daha sonra uzantı belirtilmeyen satışları kilitlemeye başlayacağım. Aynı durum teklif usulü domainlerin x.xxx belirtilme koşulu için de geçerli...
Aklımda bir iki şey daha var.. İlerleyen zamanlarda onları da sizinle paylaşıp fikir almak isterim. Şimdilik burada istenilenlere karşı benim bakış açım bu yöndedir.
Allah'a emanet olun.