İngiliz alfabesi kullanmayan ülkeler için geliştirilmiş güzel bir düşünce aslında ama browserlarda ismin değilde IDN kodunun görünüyor olması o domainden marka oluşturabilmeyi zorlaştırıyor. Buna benzer birkaç ufak ayrıntı olabilir (arama motorları ile alakalı olanlar özellikle) ancak bunun uzun soluklu bir macera olacağı görüşünde değilim bu bir dönemin trendi olmuş türkçe karakterli domain alalım jenerik domainleri elimizde tutalım furyası. Bir müddet sonra yeniden tamamen standart domainler ile çalışılmaya devam edilecek ve türkçe karakterli domainler yavaş yavaş unutulmaya başlanacak görüşündeyim.
İlk başlarda ben de öyle sanıyordum ama hem title de, hem de browserlerde alan adının tam hali hemde Türkçe olarak görülüyor.
Arama motorları bir kelime aradığımızda domain adına bakıp en yakın kelimeyle eşleştirme yapıyor. IDN domainlere proje yapılmasıyla beraber birebir eşleştirme yapılacak olması turkce.com'a karşı türkçe.com'u daha avantajlı hale getirmez mi? Yada utucu.com ile ütücü.com'u aynı içerikle aynı anda yayına versek sonuç nasıl olacaktır?
Bunu sadece fikir alış verişinde bulunmak için soruyorum. Eğer konu alışkanlıklarımızla ilişkiliyse yazılımcı, grafiker, site sahibi vs. değil de kullanıcının durumunu dikkate almak daha mantıklı olur kanaatindeyim.
Çünkü hiç bir kullanıcı "arkadas ariyorum" diye yazmaz. "arkada
ş ar
ıyorum" diye yazacaktır.
Bu durumda arkadaş.com arkadas.com dan daha öne çıkmaya aday değil midir?
Teşekkür ederim.