Alıntı:
Cenk Nickli Üyeden Alıntı
@protos78
Burada ben spam yararlı, yararsız demiyorum. Etikliğidir burada konuşulan! |
Hocam,
Herhangi bir ifadenin etik oldugunu soylemek icin o ifadenin
subjektif olmamasi gerekir. Bloglara spam yorum birakmak bence subjektif bakis acisini gosterir. Dolayisiyla bu etik acidan tartisilamaz. Yani sana gore etiktir, bana gore degildir.
Herhangi bir ifade subjektif yada objektif olarak dogru kabul edilebilir. Mesela objektif olarak su ifade dogrudur: Ankara Turkiyenin baskentidir. Biri kalkip, degildir derse, bunun ispatini ortaya koyabilirsin. Rasyonel bir insana ispati gosterdiginizde bunu kabul eder.
Ama subjektif bir ifadenin ispati olmaz, olamaz. Kisiye gore degisir. Mesela birkac ay once Italyada yillardan beri bitkisel hayatta olan bir hastanin ailesi hastanin hayatina son vermek icin mahkemeye basvurdu. Onlara gore etik acidan bu dogru olabilir, cunku olay subjektif. Bana gore yaptiklari etik acidan dogru degil. Cunku bana gore bir insanin olup, yasamasina ailesi, doktorlari, devlet, hakim, hukuk su bu karar veremez. Bu durumda olay subjektif oldugu icin kesin bu dogrudur diyemezsiniz.
Ama karisini doven adam yanlis yapiyordur derseniz, hemen hemen herkes bunu kabul eder. Etik acidan yukaridaki ifade dogrudur. Her insanin bu normlara uymasi beklenir. Karisini doven adamin yanlis yaptigi orneklerle ispatlanabilir.
Ben insanlarin bloga link koymak icin gereksiz yorumlar yapmasini etik acidan yanlis bulmuyorum. Siz yanlis bulabilirsiniz, ama bunu rasyonellik icinde ispatlayamazsiniz. Yani etik acidan bu dogrudur, yada yanlistir diyemezsiniz. Cunku olay subjektif.
Alıntı:
Spam yapmak adımızı "düşük seviye webmaster" a çıkarıyor bundan bahsediyorum. Ki akıllıca spam demişsiniz, bloglara yorum yapmak ile siteye kelime dizmek arasında alaka yoktur ki o zaman konu ile alakanız yok yorumunuzda. |
Ikinci cumleniz dusuk, ne dediginizi anlamadim.
Ilk cumlede sunu demissiniz : "Spam yapmak
adımızı "düşük seviye webmaster" a çıkarıyor ".
Siz subjektif olarak bloglara gereksiz yorum yapmanin etik olmadigina zaten karar vermissiniz. Olay zaten subjektif taritisilamaz. Size gore bunu yapanlar "dusuk seviye webmaster". Sizin subjektif kararinizdir, saygi duyarim, ama bunu genellememek lazim. Mesela yukarida "adimizi" demissiniz, burada cogul eki var. Ortada bir turk webmaster gurubu oldugunuzu ve bu gurubun ortak menfatinin bloglara gereksiz yorum yapmamasi oldugunuzu dusunuyorsunuz sanirim. Bence ortada "
biz" diyen turk webmaster gurubu yok. Her koyun kendi bacagindan asilir.
Alıntı:
Senin mantığına göre bir kere çukura düşmüşüz niye kalkmaya çalışalımki zaten adımız salağa çıktı dünyada diyorsun da uğraşmak ve çabalayarak herşey düzelir. (Bak Hiroşima'ya mesela uğraştı uğraştı enkazdan imparatorluk yaptılar) |
Ben cukura dusmusuz, niye kalkmaya calisalim gibi bisey demedim. Benim gorusum su:
1. Cukurda degiliz, yani bloglara yorum yapmak bence sorun degil.
2. Size gore sorun olsa bile, bu kisisel bisey. Yani tum turk webmasterlarin ortak sorunu degil. Ortak sorunu olsa bile, memleketin diger sorunlari yaninda sinek viziltisi bile degil.
Hiroşima falan anlatmissiniz, ne alaka... Ben zaten pasif kalalim, bisey yapmayalim demiyorumki. Ben ortada bi sorun olmadigini dusunuyorum. Sorun varsa tabilki uzerinde ugrasilir. Kaldiki siz bunu sorun kabul etseniz bile, bu diger turk webmasterlarini baglamaz. Sizin verdiginiz linkteki blog sahibi bile turk webmasterlari spam yapiyor demiyor. Yani bunu genellememis. Benim blogumdaki spam yorumlar turk iplerinden geliyor diyor. Su seklde yazmis:
There is a big difference between generalizing any nationality as spammers and identifying where the spam was coming from at the time this post was published. I don’t have anything against the Turkish at all. In fact I have met some very nice Turkish people. But that doesn’t change the fact that, indeed, the spam comments were coming from IPs in Turkey. And that’s all I said.
Alıntı:
Spamcı iyidir demek, yola tüküren adamı severim kuraklığı geçiriyor demek. Mantığına saygı duyarım ama bu konuda yeri yok. |
Benim bakis acima gore ortada etik acidan bir sorun yok. Eger siz, etik acidan bunun yanlis oldugunu dusunuyorsaniz, suclamaniz gereken son gurup spamciler. Suclamaniz gereken ilk sey Google.
Verdiginiz ornek biraz tribunlere oynamak olmus. Cunku spamcileri yola tukuren adama benzetirseniz, Google da sokagin basinda bekleyip, tukuruk miktarina gore para (pardon ziyaretci) dagitan kisi olur. Web trafigi paradir, para kazanmak icin daha cok trafik gerekir. Daha cok trafik icinde daha cok backlink gerekir. Bu kurali koyan ve uygulayan Google. Siz tukurenlere kizin, bagirip cagirin, istediginizi yapin. Ama sunu bilinki tukuren o spamciler, kendi keyifleri icin tukurmuyor, Google'dan daha cok hit almak icin tukuruyor. Hic kimse Google'dan once tukurmuyordu, simdi bir kisim webmaster tukurmeye basladiysa, bu oyunu daha cok tukurmek (backlink almak) uzerine kuran Google'da daha buyuk sucludur.
Bu arada benim sahsi fikrim su: Ne spamci nede Google suclu. Bloglara gereksiz yorum yazmak etik acidan yanlis degil. Yukaridaki paragrafi spamcileri suclu gordugunuz icin yazdim. Eger bloglara gereksiz yorum yazmak size gore etik acidan yanlissa, bu iste ana suclu google'dur.
Ben pragmatist biriyim. Subjektif olan bir ifadeninde bir kisiye, kuruma, yada guruba dogru yada yanlis olmasi beni ilgilendirmez. Ben sadece dogrulugu yada yanlisligi ispatlanabilen data uzerinden hareket ederim. Ortada bir gerceklik var. Oda su: ne kadar backlink, o kadar cok ziyaretci. Bu ispatlanabilir, yanlis ise, yanlisligida ispatlanabilir. Ben buna gore hareket ederim. Subjektif veriye gore hareket etmem.